Тирамису
На празничната трапеза ще сервирам великолепна, любима торта
Тирамису
Продукти
24 броя бишкоти савоярди/ 200г/
1ч.ч. студено кафе/ каквото обичате/
3 с. л. коняк или бренди/ром/ за вкус в кафето/ може и без/
500 г маскарпоне с 2 с.л. пудра захар в него
200 г течна млечна сметана с 35% масленост/ студена/ с 1 с.л. пудра захар в нея
2 с.л. какао за поръсване на тортата отгоре
Начин на приготвяне
Започваме с приготвяне крема. В купа разбиваме маскарпонето с пудрата захар до хомогенна, гладка смес за кратко, на ниска скорост. В друга купа разбиваме сметаната и захарта до пухкав, гъст крем на висока скорост. Смесваме двата крема внимателно, като разбъркваме с шпатула.
Сглобяване на тортата
Във форма с падащо дъно 22 см или друг подходящ съд, подреждаме един ред бишкоти потопени за секунда в кафето.
Следва половината крем. Отгоре е вторият ред бишкоти потопени в кафе и завършваме с крем. С лъжичка правим леки вдлъбнатини в крема. Получава се много красива вълнообразна повърхност. Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника за няколко часа или цяла нощ. Преди сервиране поръсваме обилно с какао. Сервираме с чаша кафе или аперитив.
Прекрасен, класически десерт, с който ще впечатлите семейството и гостите си!
Насладете се!
Таен съвет!
При разбиване на маскарпонето миксерът е на ниска скорост, за да не се втечни или пресече!
Сметаната трябва да е много добре охладена за да се разбие лесно!
Коментари
Публикуване на коментар