Козунак с какао без месене
Здравейте, приятели!
Най-пъстрият и вкусен празник е на прага ни! Да го посрещнем подобаващо с пухкави козунаци и шарени яйчица с надежда за здраве и късмет!
Козунак с какао без месене
Продукти
✓ 2 яйца
✓ 250 мл прясно мляко
✓ 100 мл мазнина /олио и разтопено масло 50/50/
✓ 1 ч.ч. захар / чашата е с вместимост 200мл/
✓ около 5 ч.ч. брашно /чашата е с вместимост 200мл/
✓ 1 пакетче суха мая добавена в брашното
✓ настъргана лимонова или портокалова кора
✓ 1 ванилия/може и без/
За пълнежа
✓ 4 с.л. какао
✓ 4с.л. кристална захар/може и повече, ако предпочитате козунакът да е по-сладък/
За отгоре
✓ 1 с л. мед разтворен в 1с.л. вода /или намазваме с олио и поръсваме със захар/
✓ филирани бадеми или други ядки
Начин на приготвяне
В топло прясно мляко добавяме захарта и мазнината и разбъркваме. Вкупа разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото. Към течните съставки добавяме постепено брашното, като бъркаме с шпатула до получаване на лепкаво тесто. Покриваме със стреч фолио купата и оставяме да втаса около 1 час. С шпатула внимателно загръщаме /разбъркваме/ навътре тестото няколко пъти. Отново покриваме с фолиото и прибираме в хладилника за през нощта.
Сутринта изваждаме тестото от хладилника. С намаслени ръце разделяме тестото на 4 топки. Разточваме и поръсваме с какао и захар. Оформяме на рула. Всяко руло режем през средата и усукваме на плитка. Завиваме на охлюв и слагаме в тава около 22- 24 см. покрита с хартия за печене и намаслена. Така навиваме всички рула около средното и оформяме козунака. Отгоре намазваме със сироп от мед и вода. Поръсваме с филирани бадеми. Оставяме да втаса около 1/2 час. Печем в незагрвта фурна около 50 минути на 170°С или до готовност. Ако е нужно покриваме с алуминиево фолио, да не прегори!
Насладете се!
Таен съвет!
Не добавяме повече брашно в тестото. Трябва да остане лепкаво. Без много усилия се получават, така желаните от всяка домакиня конци! 😊❤️
Може ли грамаж на захарта и брашното(тези мерки с чаши изобщо не ми допадат) , а си харесах рецептата!
ОтговорИзтриванеМаята не е ли малко за 1 кг. брашно?
ОтговорИзтриване