Селски пухкави мекици
Здравейте, приятели!
Едната ми баба живееше на село цял живот! Тя се гордееше с това и със всичко, което произвеждаха в домашната ни градина! Приготвяше прости, но много вкусни гозби, а когато правеше баница и мекици беше ненадмината! 💙
Приготвям нейните гозби и аз с голямо удоволствие и радост!
Селски пухкави мекички
Продукти
💙 1 ч.ч.топло прясно мляко
💙 1 яйце
💙 около 2,5 - 3 ч.ч. брашно / за меко, гладко тесто/
💙 1 пакетче суха мая в брашното
💙 1ч.л. захар
💙 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне
В купа към брашното добавяме маята и захарта. Следва разбитото яйце и прясното мляко. Поръсваме солта. Бъркаме с дървена лъжица до смесване на съставките. Доомесваме за кратко с ръце до гладко меко тесто.
Намазваме тестото с олио и покриваме купата със стреч фолио. Оставяме тестото да втаса около 1 час / може и 40 минути, ако бързаме/.
Късаме топчета от тестото и оформяме по - големи мекици с ръце, като разпъваме тестото. Пържим на силен огън/ при мен на 5 степен от 6/ в повече олио до златист загар.
Мекичките бухват и се надуват на балончета. Направо са чудни!
Сервирам мекиците поръсени с кристална захар.
Насладете се!
Таен съвет!
При оформяне е добре мекичките да са с дебелина около 5мм, не по-тънки! За да станат хрупкави отвън и пухкави отвътре!
Съдържанието в блога е обект на авторско право!
Коментари
Публикуване на коментар