Селски пухкави мекици

 Здравейте, приятели!

Едната ми баба живееше на село цял живот! Тя се гордееше с това и със всичко, което произвеждаха в домашната ни градина! Приготвяше прости, но много вкусни гозби, а когато правеше баница и мекици беше ненадмината! 💙

Приготвям нейните гозби и аз с голямо удоволствие и радост!

Селски пухкави мекички


Продукти

За 8-10 броя

💙 1 ч.ч.топло прясно мляко

💙 1 яйце 

💙 около 2,5 - 3 ч.ч. брашно / за меко, гладко тесто/ 

💙 1 пакетче суха мая в брашното 

💙 1ч.л. захар

💙 1/2 ч.л. сол 

Начин на приготвяне

В купа към брашното добавяме маята и захарта. Следва разбитото яйце и прясното мляко. Поръсваме солта. Бъркаме с дървена лъжица до смесване на съставките. Доомесваме за кратко с ръце до гладко меко тесто.

Намазваме тестото с олио и покриваме купата със стреч фолио. Оставяме тестото да втаса около 1 час / може и 40 минути, ако бързаме/.

Късаме топчета от тестото и оформяме по - големи мекици с ръце, като разпъваме тестото. Пържим на силен огън/ при мен на 5 степен от 6/ в повече олио до златист загар.

Мекичките бухват и се надуват на балончета. Направо са чудни! 

Сервирам мекиците поръсени с кристална захар. 

Насладете се!

Таен съвет!

При оформяне е добре мекичките да са с дебелина около 5мм, не по-тънки! За да станат хрупкави отвън и пухкави отвътре!

Съдържанието в блога е обект на авторско право!


Коментари

Популярни публикации от този блог

Сладкиш със сини сливи

Копринени палачинки

Ароматни питки с подправки