Биди

 Здравейте, приятели!

Биди - днес тази закуска е доста позабравена и дори непозната за всички, но на мен ми  навява вкусни спомени за баба и сача на двора, където тя приготвяше любимите биди! Сачът беше почернял и поочукан тук-там, но баба го пазеше грижливо, за да приготва в него бидите, така обичани от всички!

Приготвят се в някои села в пловдивския край! 

Пухкави биди 


Продукти

💙 2,5 ч.ч. брашно 

💙 1ч.ч.кисело мляко

💙 3 ч.ч. вода 

💙 3 с.л. олио 

💙 1/2 ч.л. сол 

💙 1/3ч.л. бакпулвер 

💙 Парче сланинка за намазване на тигана или олио за напръскване


Начин на приготвяне

В купа слагаме сухите съставки / брашното, солта и бакпулвера/. Добавяме киселото мляко и водата, предварително разбити. Следва олиото. Разбъркваме всичко с телена бъркалка до гладка гъста смес.

Тиган с незалепващо покритие загряваме на котлона на средна степен. Намазваме с парче сланинка или напръскваме с олио. С черпак сипваме от сместа в средата на тигана, като разстиламе с дъното на черпака до получаване на бида с диаметър около 12-15 см. Печем от едната до готовност от двете страни.

Нареждаме бидите една върху друга! Сервираме с мед или сладко и разбира се с усмивка!

Насладете се!

Таен съвет 

Бидите трябва да са по-дебелички и пухкави! 

Тестото се получава по-гъсто от палачинково и по-рядко от кексове!











Коментари

Популярни публикации от този блог

Сладкиш със сини сливи

Копринени палачинки

Ароматни питки с подправки