Качамак

Здравейте, приятели!

Качамак е традиционно ястие, което често е присъствало преди години на българската трапезата! 

Приготвя се набързо и е много вкусно!

Качамак с кисело мляко сирене и масло



Продукти

За 2 порции

🍀1ч.ч. брашно / 1/2 царевично, 1/2 бяло брашно / 

🍀3 ч.ч. вода 

🍀1/2 ч.л. сол 

 За отгоре 

🍀1/2 ч.ч. кисело мляко 

🍀1/2 ч.ч. натрошено сирене 

🍀1/4 пакетче масло

Начин на приготвяне

В подходящ съд слагаме водата на котлона да заври. Посоляваме. Добавяме брашното при непрекъснато бъркане с дървена лъжица или бъркалка. Намаляваме котлона на средна степен. Бъркаме до сгъстяване на сместа /до желана гъстота/ и при варенето да се образуват балончета. Отстраняваме от котлона. 

В подходящ съд насипваме  качамака. Отгоре добавяме киселото мляко и поръсваме сиренето. Поливаме щедро с разтопеното до златисто масло.

Сервираме качамака топъл и поръсен със сладък или лют червен пипер.

Насладете се!

Таен съвет!

Бъркаме качамака постоянно да не загори, докато се сгъсти и се получи лъскава и гладка смес!

Може да направим качамака само с царевично или само с бяло брашно или смес от двата вида! 










Коментари

Популярни публикации от този блог

Сладкиш със сини сливи

Копринени палачинки

Ароматни питки с подправки