Публикации

Показват се публикации от януари, 2023

Месни хапки с гъби и зеленчуци на фурна

Изображение
Здравейте, приятели! За вкусно хапване приготвям крехки и сочни месни хапки и глазирани зеленчуци! Ако си налеем и чаша винце в мразовития ден ще е просто перфектно! Месни хапки с гъби и зеленчуци на фурна За 4 порции 💙 4 пържоли вратни или други или парче месо по избор 💙 2 ч.ч. прясно  мляко 💙 1 ч.ч. бяло вино 💙 4-5 моркова нарязани на кръгчета и пръчици 💙 2 стръка праз бялата и зелената част нарязан на кръгчета 💙 1 буркан гъби нарязани или около 300 г пресни 💙 5-6 с л. олио 💙 сол, черен пипер, кимион, сух магданоз и риган Начин на приготвяне Нарязваме месото на хапки.  Слагаме го в дълбока купа и го заливаме с прясното мляко. Оставяме да престои около час може и повече. Изваждаме месото от млякото и го слагаме в тавичката за печене, като запазваме млякото. Овкусяваме го с черен пипер, кимион и сол. Овкусяваме и зеленчуците със сол магданоз и риган и ги добавяме към месото. Поливаме с прясното мляко в което се е мариновало месото. Добавяме виното и олиото и разбъркваме всички

Доматена супа

Изображение
 Здравейте, приятели! Приготвям нещо семпло и много апетитно! Сгряваща душата супа! Бърза  вкусна Доматена супа с ориз и още нещо...🍅🌿🍅🌿 Необходими продукти * 1 буркан домати  консервирани и пасирани на пюре или готово доматено пюре * 1 глава лук нарязан на ситно * 1 к. ч. ориз * 5-6 с.л. олио * черен пипер, червен пипер, лют пипер и сол на вкус * риган и магданоз/ сухи подправки/ * кубче бульон по избор/ може и без/ * Тайната съставка е 2-3 кебапчета или кюфтета печени и нарязани на малки парчета. Ако са ви останали и се чудите, как да ги оползотворите/ може и без/.  Начин на приготвяне В тенджера слагаме около 3-4 ч.ч.вода да заври и бульона. Добавяме лука и доматите. Когато лукът омекне добавяме ориза и парчетата от кебапчета. Следват олиото и подправките Супата е готова щом се свари оризът. Сервираме супата гореща с пресен лук и магданоз.  Насладете се!  Съдържанието в блога е обект на авторско право!!! 11 кг домати 2 моркова 1 глава кромид лук 1 к.ч. ориз 100 мл олио 1/2 връзк

Плоски питки с кашкавал

Изображение
 Здравейте, приятели! Днес приготвям вкусни питки  за вкусно хапване и добро настроение! Сервирам ги с шарена сол. Няма такава вкусотия, храна за щастие! Плоски питки с кашкавал Продукти  За 4 плоски питки. 2 ч.ч. брашно  4 с.л. зехтин /олио / 1/2  пакетче суха мая  1 ч.л. захар 1/2 ч.л.сол 2/3  до 1 ч.ч. топла вода до получаване на средно меко тесто За гарниране  кашкавал начупен на парчета риган, шарена сол  зехтин /олио/ Начин на приготвяне В купа смесваме продуктите с дървена бъркалка. Когато тестото стане гъсто, доомесваме за кратко на плота, до средно меко тесто, ако е необходимо добавяме още малко  брашно при месенето.  Слагаме тестото в купата, намазваме го с олио и го оставяме да втаса около 40 минути. Покриваме го с кърпа или стреч фолио. Когато тестото е готово го разделяме на 4 топчета и с ръце оформяме / раздърпваме / 4 плоски питки с дебелина около 5 мм . Гарнираме с кашкавала и поръсваме с риган и шарена сол. Напръскваме със зехтин /олио/ и печем в загрята фурна на 200°С