Публикации

Показват се публикации от януари, 2022

Шарен ретро кекс

Изображение
 Здравейте, приятели!  За компания на кафето и чая в студените зимни дни, приготвих пухкав и много лесен кекс. Мама го правеше доста често преди години. Съставките просто се разбъркват и не е нужно да се ползва миксер. Резултатът, обаче е превъзходен!  Шарен ретро кекс Продукти 3 яйца 1ч.ч. захар 1ч.ч.кисело мляко с 1/2 ч.л. сода в него  1/2 ч.ч. олио  2 ч.ч. брашно с 1 пакетче бакпулвер в него  1 пакетче ванилова захар/ може и без/ 2с. л. какао  Начин на приготвяне В купа с телена бъркалка разбиваме продукти по реда на записването/ без какаото/ , до гладка кексова смес Отделям 1/3 от сместа и в нея добавяме какаото. Напръскваме кексова форма с олио и сипваме част от бялата смес. На тънка струйка добавяме какаовата смес. Следва бяла смес и какаова, така нашарваме кекса, докато свърши тестото. Печем в загрята фурна на 180°С около 35 минути.  Кексът става много пухкав и въздушен и чудно вкусен! Насладете се! Таен съвет В първите 10-15минути не отваряме фурната, за да не спадне обема. Пок

Крем супа с картофи спанак и сирене

Изображение
 Здравейте, приятели!  Тази седмица бях под голямо напрежение! Като добавим и студеното време, буквално ми се отрази зле и намръзнах. В почивните дни реших да приготвя за хапване топла и питателна супа, сгряваща тялото и душата. Пълна с витамини и прекрасен вкус. Свежа и лека. Крем супа с картофи, спанак и сирене  Продукти 2-3 обелени картофа  500 г спанак пресен или от фризер/ почистен/ 2-3 стръка пресен лук или глава стар нарязан на ситно Около 600 мл прясно мляко  3-4 с.л. зехтин или олио, щипка сол, черен пипер, сух риган и магданоз За гарантиране 1ч.ч .натрошено сирене  2-3 с. л. заквасена сметана/ може и без/ Начин на приготвяне В тенджера сваряваме картофите и лука, Когато са готови добавяме спанака и го готвим за кратко, колкото да омекне леко.  Наливаме прясното мляко, не всичкото. Поръсваме сол и черен пипер и пасираме с пасатор или блендер. Добавяме останалото мляко според това, каква гъстота желаем да постигнем.  Сервираме супата в купичк и  поръсваме отгоре сирене, риган и

Печени ябълки

Изображение
  Любим десерт и спомен от детството са печените ябълки, ароматни, нежни и много сладки.  Приготвят се много лесно, а са направо божествени! Печени ябълки с мед и орехи  Продукти  6-7 ябълки средно големи, нарязани на половинки и почистени от семките. 1/3 ч.ч. нарязани орехи  1/3 ч.ч. мед  канела или какао за поръсване /може и без/ Начин на приготвяне Покриваме тава с хартия за печене. Подреждаме ябълките. В издълбаната част слагаме по 1ч.л. мед и орехи.  Печем в загрята на 200°C фурна, около 30 минути. Сервираме ябълките наоръскани с още мед. Насладете се! Таен съвет! Не белим корите на ябълките! При печенето тя ги запазва да не се разпаднат и соковете остават в нея, като в купичка! Съдържанието в блога е обект на авторско право!

Плоски питки с кашкавал и подправки

Изображение
 Здравейте приятели! Вкусни плоски питки приготвям в мразовития ден, на които никой не отказва! Много апетитни и ароматни!  Плоски питки с кашкавал и подправки Продукти 2 ч.ч. брашно и 1/3 ч.ч. за поръсване на плота 1 п. суха мая в брашното 1 с.л. захар равна  1 ч. л. сол равна 1 ч. ч. топла вода 4 с.л. олио  За гарниране кашкавал, сух риган, мащерка и шарена сол/ може и други подправки по избор/ Начин на приготвяне  В купа замесваме меко тесто. Доомесваме на плота като поръсваме с брашно. Покриваме тестото в купата със стреч фолио и оставяме да втаса около 1час.  С ръце оформяме 4-5 потки. Слагаме ги в тава покрита с хартия за печене и намаслена. Поръсваме с кашкавал и подправки. Печем  на 200°С, за около 10-15 минути.  Няма по приятен аромат от този на току-що изпечени питки! Насладете се!  Таен съвет!  Покриваме с алуминиево фолио питките, ако е необходимо, за да не прегори кашкавалът! Съдържанието в блога е обект на авторско право!

Запеканка от хляб с колбас и кашкавал

Изображение
 Здравейте, приятели! Надявам се всички, да сте добре! Идвам при вас с вкусна запеканка /закуска/ от хляб, която може да се хапва дори за обяд и вечеря. Запеканка с хляб, колбас и кашкавал  Продукти 3 филии хляб/ начупени на парчета/  Около 50 г кашкавал накъсан на парчета или нарязан на кубчета Около 50 г колбас нарязан на кубчета и на кръгчета за отгоре  1 яйце и 1 с.л.кисело мляко, добре разбити заедно  бучка масло, суха мащерка и риган Начин на приготвяне В купа смесваме хляба и разбитото с мляко яйце. Разбъркваме добре. В тавичка покрита с хартия за печене и намаслена или в кексова форма / 20 см/ сипваме половината от сместа. Отгоре добавяме парчета колбас и кашкавал. Следва другата половина от сместа. Набождаме парчетата колбас и добавяме кашкавала на места. Слагаме и няколко бучици масло отгоре. Печем в загрята на 180°С фурна около 20 минути, до златиста коричка.  Много бързо и лесно предложение, но изключително вкусно. Насладете се! Таен съвет! Удвоява е продуктите, ако ще серв

Кекс с мармалад и орехи

Изображение
 Здравейте, приятели!  Мрачно и сиво е навън, а това влияе на настроението понякога.  За вкусно хапване и повече усмивки, приготвям чуден кекс, който е добра компания на силно кафе, ароматен чай или топло какао! Кекс с мармалад и орехи  Продукти 3 яйца 1 ч.ч. захар 1 ч.ч. прясно мляко  1/3 ч.ч. олио  2 и 1/2 ч.ч.брашно с 1 пакетче бакпулвер в него 1/3 ч.ч. нарязани орехиви ядки 1 бурканче мармалад/ сладко/  по избор Начин на приготвяне В купа с миксер разбиваме яйцата и захарта до пухкав крем. Добавяме прясното мляко и олиото и на ниска скорост разбиваме до смесване на съставките. Следва брашното, което разбъркваме внимателно с шпатула, за да не спадне обемът.  В намаслена кексова форма сипваме половината тесто. С лъжичка слагаме на места от мармалада и поръсваме с орехи. Следва останалото тесто и отново сладко и орехи отгоре. Печем в загрята фурна на 180°С около 35 минути или до суха клечка.  Нежен и пухкав сладкиш с невероятен вкус и аромат! Насладете се! Таен съвет! Кексът прегаря м

Ароматни питки с подправки

Изображение
 Здравейте, приятели! Вкъщи много обичаме питки всякакви. Точно затова и първата рецепта, с която започвам  годината е за Ароматни питки с подправки Пухкави и много вкусни! Приготвят се буквално за минути. Продуктите  2 ч.ч. брашно / още 1/3 ч.ч. за доомесваме на тестото, ако е необходимо/ 1 пакетче бакпулвер в брашното  4 с л. зехтин /олио/ 1 ч.л. сол /равна/  1 ч.ч. топла вода  Подправки /по щипка сух риган, мащерка, червен пипер, магданоз или други по избор! Начин на приготвяне В купа с дървена бъркалка от продуктите замесваме меко тесто. Добавяме част от подправките. Доомесваме на плота за кратко, като поръсваме с брашно. Покриваме с чиста кърпа и оставяме тестото да се отпусне за 15 минути / не е задължително/. Оформяме 5-6 питки и ги слагаме в намаслена тава. С пръст тук там, правим върху питките по няколко дупки. Намазваме ги със зехтин и поръсваме отгоре с останалите подправки. Печем в загрята на 180°С гурна около 25 минути до златиста, хрупкава коричка.  Семпли и ароматни питк