Публикации

Показват се публикации от май, 2021

Домашна торта

Изображение
 Здравейте, прекрасни хора! Винаги има повод да хапнем торта! Удоволствието е още по-голямо, когато я приготвим вкъщи! 💜    Прясно изпечен блат и пухкав, какаов крем!  Домашна, разрошена торта с какаов крем  Продуктите са  ♡ За блата: 2 яйца, 1ч.ч. захар, 1ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. олио, 2ч.ч. брашно с 1 пакетче бакпулвер в него.  Разбиваме яйцата и захарта с миксер до получаване на пухкава смес. Добавяме млякото и олиото. Следва брашното. Разбъркваме с миксери на бавна скорост да се смесят съставките /може и с шпатула/.  Печем  блата на 180 °С в загрята фурна около 40 минути във форма 20- 22 см, покрита с хартия за печене и намаслена. При неубходимост покриваме с алуминиево фолио, да не прегори. ♡ За крема: 3 ч. ч. прясно,  мляко, 1 яйце, 3-4 с. л. захар, 3 с.л. брашно, 4 с. л. какао, 1/3 пакетче масло. В тенджера разбиваме всички продукти с телена бъркалка /да няма бучици/, без какаото и маслото. Сваряваме крема до готовност. Добавяме какаото и маслото и разбъркваме.  Покриваме го

Картофени кюфтета

Изображение
 Здравейте, прекрасни хора!Вкъщи всички много обичаме картофепи кюфтета. Приготвяла съм ги много пъти и все нещо не ми допадаше, но този път са направо чудни! Не се разпадат, пухкави и с перфектна форма. А колко са вкусни....Пригответе ги и ще се убедите сами! Пухкави картофени кюфтета За около 20 броя са необходими : 10 средно големи картофа обелени и сварени до готовност. Около  1ч.ч.натрошено сирене, връзка пресен лук или глава стар, 1 яйце, магданоз, риган, черен пипер, сол. За панировката: 2 яйца, 2с.л. студена/ледена /вода, около 4-5 с.л. брашно или до получаване на смес по-гъста от палачинкова. Сварените картофи намачкваме с преса. Добавяме останалите продукти и размесваме добре. Прибираме сместа в хладилник да се охлади. Оформяме кюфтенцата с ръце. Потапяме в планировката и пържим на среден огън до златисто. Сервираме с пикантен доматен сос.  ♡ Таен съвет Оформяме кюфтетата с намаслени в олио ръце. Насладете се! 💛

Чудни соленки със сирене

Изображение
 Здравейте, прекрасни хора! За следобедна закуска на децата, за мезе на бира или винце, за работа или почивка, тези чудни соленки са идеални! Колкото и да приготвим, все не стигат!  Чудни соленки със сирене от тефтера на мама 📔😍💜 2 яйца/1 жълтък за намазване/, 1ч.ч. кисело мляко с 1ч.л.сода в него, 1/2 ч.ч.олио, 1ч.л.сол, 1ч.ч . сирене натрошено, около 3ч.ч.брашно. В купа по реда на записването на продуктите замесваме средно меко тесто. В тава с незалепващо покритие подреждаме соленките оформени на топчета. Намазваме ги с жълтък и олио и поръсваме с маково семе, чубрица, червен лют пипер. Печем в загрята на 180°С фурна 30 минути. Внимаваме да не прегорят, при необходимост покриваме с алуминиево фолио.  Много са вкусни и топли и студени. Насладете се!

Пържени кюфтенца

Изображение
Здравейте, прекрасни хора!  Почти няма човек, който да не  обича домашни пържени кюфтенца, а в комбинация с хрупкави пържени картофки са неустоими!                                    Пържени кюфтенца  Около 600 г кайма, 1 яйце, 2 филии хляб напоени за кратко във вино или вода, 1-2 с.л. кисело мляко /може и без/, връзка пресен лук или глава стар, магданоз, риган, черен пипер, кимион, сол. Омесваме каймата и всички съставки в купа. С намаслени ръце оформяме по-малки кюфтенца. Пържим на среден огън до златисто. Сервираме с пържени картофки и свежа салата!  Насладете се!

Свеж лимонов кекс

Изображение
 Здравейте, приятели!              За закуска или следобеден чай приготвих  Свеж лимонов кекс Съставките са 2 яйца, 1ч.ч.захар, 1 ч.ч.кисело мляко, 2 ч.ч. брашно с 1 пакетче бакпулвер в него, 1/3 ч.ч. олио, 1 лимон/ 5с.л. лимонов сок, 1с.л. настъргана кора от лимона/. 3 с.л. червени боровинки, 3с.л. стафиди.       Накисваме сушените плодове за 20 минути в ром или гореща вода.  В купа разбиваме яйцата и захарта до увеличаване на обема, добавяме киселото мляко, олиото и брашното. Следват плодовете. Получава се пухкаво кексово тесто.  Сипваме го във форма за печене напръскана с олио. Печем в загрята на 170°С фурна до златисто, около 40 минути.                                         Ухае невероятно уверявам ви, на свеж лимон и плодове!  Насладете се!🍋🍋🍋

Агнешко печено

Изображение
 Здравейте, прекрасни хора! Всеки има свой начин за приготвяне на агнешко. Споделям с вас, как го приготвям вкъщи! Крехко с хрупкава коричка! 🍀Агнешо печено  Нарязваме месото на порции /около 2 кг. / и посоляваме. Нареждаме парчетата в тава и запичаме месото за около половин час да се запечата, така месото остава сочно. Разтопяваме около пакетче масло, дръпваме от котлона и  добавяме 1с.л  червен пипер и 3-4 ч.ч. топла вода. Поливаме агнешкото, покриваме с алуминиево фолио и печем на 200 градуса около 2 часа. Наблюдаваме да не остане без вода. Махаме фолиото и допичаме още 1/2 час до златиста коричка. Може да се приготви от предния ден  или вечерта, а на празника ще имате повече време за семейството и гостите си! Насладете се!🍺💚🍺🍀