Публикации

Показват се публикации от септември, 2021

Бананов кекс с какао

Изображение
 Здравейте, приятели! Колкото е по-мрачно времето, толкова повече ни се хапва нещо сладичко! Едно чудесно решение за добро настроение е  днешното ми предложение! 💜🍌🍌💜 Бананов кекс с какао  Продукти  2 яйца 1 ч.ч. захар  1/2 ч.ч.олио 2 добре узрели почистени и намачкани банана  1 ч.ч. вода 2 ч.ч. брашно с 1 пакетче бакпулвер в него  4 с.л. какао 1 ч. л. разтворимо кафе/ може и без/ Начин на приготвяне  В купа разбиваме яйцата и захарта с телена бъркалка. Добавяме олиото и бананите и  разбъркваме. Следват водата и брашното. Накрая добавяме какаото и кафето. Получава се по - течно кексово тесто. В намаслена форма за кекс сипваме тестото. Печем в загрята на 170° С фурна около 40 минути. Ако е необходимо покриваме с алуминиево фолио да не прегори Ароматен и вкусен 🍌 банановият кекс е чудесна компания на кафето или чая!🍮Добро решение за закуска в училище и много се услажда на децата! 💜 Насладете се!  Таен съвет! Не препичаме кекса, трябва да остане леко влажен!  Съдържанието в блога е

Къдрава баница на розички

Изображение
 Здравейте, в слънчевия  есенен ден! 🍇🍃🍇🌿🍇 Днес на село, е ден за гроздобер! Берем натежалата от сочни и сладки гроздове асма. Гроздето е кехлибарено, розово и гранатово, а любимо на всички  е белият и черен отел. С невероятен аромат, който дава онзи прекрасен плодов вкус на виното. Да не забравя и чудесния карловски мискет. Майсторът разбира се е ТАТКО, който от години прави най-пивкото и ароматно вино, което има светъл, златист бледо-розов цвят. Подарих му две нови бурета, в които виното просто полудява от радост.🥰 Газира се и става бистро и пивко! В селския ни двор се чува глъч и кръшен смях на гроздоберачите. В нас е празник ГРОЗДОБЕР.  Асмата е натежала от едри гроздове и се отблагодарява за неуморните грижи и труд, които полагат МАМА и ТАТКО. Приготвям вкусна баничка за помагачите с цялата си любов и благодарност!  Къдрава баница на розички  Нарекох я за здраве и плодородие и се получи чудна!  Продукти  1 пакет кори за баница 1ч.ч. натрошено сирене  1/3 ч.ч. олио  За заливк

Родопски колачета

Изображение
Здравейте, приятели в днешния празничен ден! Колачетата, най-просто казано са едни по-дебели палачинки, които се приготвят в родопския край. След изпичане още топли се намазват с масло. Пухкави и ароматни, са перфектната закуска за цялото семейство. Приготвят се на сач, но добре се получават и в тиган с незалепващо покритие. Хайде запретвайте ръкави и пригответе  Родопски колачета Необходими са 1 яйце 1 ч.ч. кисело мляко с 1/2 ч.л сода в него 1 ч.ч.вода 2 ч.ч. брашно 1 ч.л. сол /равна/ 1/4 пакетче масло за намазване Начин на приготвяне В купа разбиваме яйцата с телена бъркалка. Добавяме киселото мляко и водата. Следва брашното и солта. Разбъркваме до хомогенна, гладка смес,  която е по-гъста. Печем колачетата в тиган напръскан с олио, като сипваме с черпак в средата без да разстиламе тестото, само го заравняваме отгоре.  Получават се дебелички колачета. Още топли ги намазваме с масло. 💛🧡 Приказни са! Насладете се! Таен съвет Не разстиламе сместа до края на тигана, за да станат колчет

КУРКУМА ПИЛАФ С ПИЛЕШКО

Изображение
   ЗДРАВЕЙТЕ, ПРИЯТЕЛИ!ХАПВАМЕ В ДЕЛНИЧНИЯ ДЕН ВКУСНА ГОЗБА, КОЯТО СЕ ПРИГОТВЯ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛЕСНО И Е МНОГО АПЕТИТНА!  КУРКУМА ПИЛАФ С ПИЛЕШКО ПРОДУКТИ 2 ПЕЧЕНИ ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА/МЕСОТО НАКЪСАНО НА СИТНО БЕЗ КОЖА 1 Ч.Ч. ОРИЗ  1 ГЛАВА ЛУК 1 С.Л. КУРКУМА  2 ПИЛ.БУЛЬОНА РАЗТВОРЕНИ В В 4 Ч.Ч.ГОРЕЩА ВОДА,  МАГДАНОЗ, ЧЕРЕН ПИПЕР, СОЛ,  3-4 С.Л. ОЛИО. НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ  СМЕСВАМЕ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ В ТАВИЧКА. ПЕЧЕМ В ЗАГРЯТАТА НА 180° С ФУРНА  ОКОЛО ЗО  МИНУТИ ИЛИ ДО  ГОТОВНОСТ НА ОРИЗА. СЕРВИРАМ С РЕЗЕНИ ЛИМОН И ПРЕСЕН МАГДАНОЗ ЗА СВЕЖЕСТ. 🍋🌿💛🍃🍋 НАСЛАДЕТЕ СЕ! ТАЕН СЪВЕТ  НЕ БЪРКАМЕ ОРИЗА ДОКАТО СЕ ПЕЧЕ,  ТАКА ЗЪРНАТА ИСТАВАТ ЦЕЛИ И НЕ СЕ СМАЧКВАТ!

Сладкиш със сини сливи

Изображение
 Здравейте, слънчеви хора! Лято неусетно си отива. Все още имаме възможност да се насладим на неговите дарове. Вкусни плодове и зеленчуци, така свежи и обичани. Сините сливи са сочни и сладки. Вкъщи ги хапваме често. Подходящи са и за сладкиши. Сочен сладкиш със сини сливи Продукти 3 яйца  1 ч.ч.захар /2-3с.л. от нея заделяме за поръсване отгоре/ 1,5 ч.ч.брашно с 1пакетче бакпулвер в него  7 с.л. олио  10-12 сини сливи почистени и нарязани на половинки и четвъртинки. /Чашата е с вместимост 200 мл/ Начин на приготвяне В купа разбиваме с миксер яйцата и захарта до пухкав крем /до увеличаване на обема 3 пъти/. Добавяме олиото и брашното и разбъркваме внимателно с шпатула. Постиламе тавичка с /размер около 20-24 см/ хартия за печене и я напръскваме с олио. Сипваме 1/2 от тестото и нареждаме половината сливи, следва тесто и отгоре нареждаме останалите сливи. Поръсваме щедро с кристална захар. Печем в загрята фурна на 170°С около 45 минути. Покриваме с алуминиево фолио да не прегори. Сладки

Питки със сирене и сусам

Изображение
Вкусни, топли питки приготвям днес! Нямахме хляб, отнесох се по задачи и забравих да купя! Точно време за чудните питки, които са най- лесните и вкусните!   Питки със сирене и сусам  Продукти  Около 2-2,5 ч.ч. брашно с 1 ч.л. бакпулвер в него 1 ч.ч.прясно мляко 1 ч.ч. натрошено сирене 2 с, л. олио, 1с.л. оцет, сол/ ако сиренето е солено може и без/  1с.л. сусам за поръсване От тези продукти излизат 6 - 7 питки.   Начин на приготвяне В купа замесваме средно меко тесто от изброените продукти / добавяме ги по реда на записването/. Бъркаме с дървена бъркалка. Доомесваме за кратко на плота, като поръсваме с брашно. Оформяме питките и нареждаме в намаслена тава. Поръсваме ги със сусам. Печем в загрята фурна на 180°С около 30 минути или до златиста коричка. 🥰 Тези питки всички ги обичат! Могат да се хапват с ястие или самостоятелно, като закуски! Насладете се! 🧡💛 Таен съвет За да станат питките меки след изваждане от фурната ги покриваме с памучна кърпа  Ако ги предпочитаме с  хрупкава кор

Сладко от сини сливи на фурна

Изображение
 Здравейте, слънчеви хора! Обичате ли домашно сладко?💜 А усещали ли сте онзи омайващ аромат на току- що приготвено сладко?! Ако да, то тази рецепта е точно за вас! Лесно за приготвяне, ароматно и изключително вкусно! Това е сладкото на МАМА! 💜🌸 Печено сладко от сини сливи  Продукти 2 - 2, 200 кг сини сливи/ почистени и нарязани на половинки, може и на по-малки парчета/  800 г кристална захар 1ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне Сливите слагаме в тавата, в която ще ги печем. Поръсваме ги със захар и ги оставяме за около 5-6 часа или за цяла нощ. Печем сладкото на 180°С около  1,15- 1,30  /час и петнадесет минути/. В края на печенето добавяме лимонената киселина и разбъркваме. Допичаме още 5 минути. Изчакваме сладкото да се охлади и насипваме в сухи и чисти бурканчета. Затваряме и варим за 10 минути, да се запечатат капачките.  Насладете се! 💜 Таен съвет  Докато печем сладкото го разбъркваме  няколко пъти! Може да го покрием с алуминиево фолио, за да не пръска! Съдържанието в