Публикации

Показват се публикации от октомври, 2022

Палачинки с извара-сиренки

Изображение
Здравейте приятели! Много апетитни и диетични палачинки-сиренки приготвям за хапване. Леки и засищащи. Много пухкави и чудни за закуска сутрешна или следобедна! 🧡 Палачинки с извара - сиренки Продукти 🥞  1 ч.ч.извара / може и половината да е сирене/ 🥞  2 яйца  🥞  2 с.л. кисело мляко 🥞  2 с.л. брашно от лимец или бяло 🥞  8 с.л.вода 🥞  1/2 ч.л. сода бикарбонат в млякото 🥞  щипка сол  Начин на приготвяне  В купа с дървена лъжица разбъркваме всички продукти до хомогенна, гъста смес.  Тиган с незалепващо покритие  напръскваме с олио/ може и без/. Печем сиренките, като загребваме със супена лъжица и оформяме кръгчета.  Сервираме с мед или сладко. Насладете се! Таен съвет! Котлона е на средна температура. Сиренките се изпичат много бързо, затова внимавайте да не прегорят!

Кюфтенца с овесени ядки и гъби

Изображение
Здравейте приятели!  Вкусна идея ви споделям днес. За по-различни кюфтенца, които със сигурност ще ви харесат. Ако пък ги сервираме със сосче са просто чудни! Кюфтенца с овесени ядки и гъби Необходими продукти: 🍀 2 ч.ч. овесени ядки 🍀1 ч.ч. гореща вода 🍀10 пресни гъби нарязани на  ситно или 1ч.ч.гъби от буркан 🍀1 яйце 🍀1 глава лук 🍀сол, черен пипер, кимион и сух риган на вкус 🍀връзка пресен магданоз или сух  🍀олио за пържене Начин на приготвяне: Заливаме овесените ядки с врялата вода и оставямв в съд под капак за около 2часа докато омекнат.   Почистваме и накълцваме лука, гъбите и магданоза на  ситно.  Смесваме набъбналите и отцедени от водата овесени ядки с останалите продукти  и овкусяваме с подправките. Добавяме яйцето и разбъркваме. Получава се гъста смес. Със супена лъжица оформяме кюфтенцата и ги сипваме в загрятото олио. Пържим до златисто и от двете страни на средна температура . Сервираме кюфтенцата с млечно чеснов сос или друг по избор! Насладете се! Таен съвет  Ако с

Милинки

Изображение
 Здравейте, приятели Идвам при вас с обещаната рецепта за чудни милинки любими вкъщи! Цялата къща ухае на масло и сиренце! Милинки  Продукти  За тестото  💙 1 ч.ч. айрян 💙 3 ч.ч.брашно/около/ 💙 1 пакетче суха мая в брашното 💙 1 с.л. захар 💙 1 равна ч.л. сол 💙 50 мл олио За отгоре 1ч.ч. натрошено сирене 1/4 пакетче масло разтопено с 4 с.л. олио 100 мл айрян /газирана вода или лимонада/ Начин на приготвяне  В купа замесваме меко еластично тесто, като бъркаме с шпатула. Доомесвсме с ръце до гладко тесто. Намсляваме тестото с олио. Покриваме купата с памучна кърпа или стреч фолио. Оставяме тестото да втаса около 50 минути.  Разделяме го на 2 части и всяка част на 7-8 топчета. Нареждаме ги в тавичка /26см/ покрита с хартия за печене и намаслена! Покриваме тавата с кърпа и оставяме да се надигнат топчетата за около 20 минути. С пръст правим дупка в милинките отгоре. Поръсваме сиренето и напръскваме с разтопеното масло и олио. Отгоре сипваме яйряна! Печем в незагрята фурна около 35 минут

Качамак

Изображение
Здравейте, приятели! Качамак е традиционно ястие, което често е присъствало преди години на българската трапезата!  Приготвя се набързо и е много вкусно! Качамак с кисело мляко сирене и масло Продукти За 2 порции 🍀1ч.ч. брашно / 1/2 царевично, 1/2 бяло брашно /  🍀3 ч.ч. вода  🍀1/2 ч.л. сол   За отгоре  🍀1/2 ч.ч. кисело мляко  🍀1/2 ч.ч. натрошено сирене  🍀1/4 пакетче масло Начин на приготвяне В подходящ съд слагаме водата на котлона да заври. Посоляваме. Добавяме брашното при непрекъснато бъркане с дървена лъжица или бъркалка. Намаляваме котлона на средна степен. Бъркаме до сгъстяване на сместа /до желана гъстота/ и при варенето да се образуват балончета. Отстраняваме от котлона.  В подходящ съд насипваме  качамака. Отгоре добавяме киселото мляко и поръсваме сиренето. Поливаме щедро с разтопеното до златисто масло. Сервираме качамака топъл и поръсен със сладък или лют червен пипер. Насладете се! Таен съвет! Бъркаме качамака постоянно да не загори, докато се сгъсти и се получи лъск

Биди

Изображение
 Здравейте, приятели! Биди - днес тази закуска е доста позабравена и дори непозната за всички, но на мен ми  навява вкусни спомени за баба и сача на двора, където тя приготвяше любимите биди! Сачът беше почернял и поочукан тук-там, но баба го пазеше грижливо, за да приготва в него бидите, така обичани от всички! Приготвят се в някои села в пловдивския край!  Пухкави биди  Продукти 💙 2,5 ч.ч. брашно  💙 1ч.ч.кисело мляко 💙 3 ч.ч. вода  💙 3 с.л. олио  💙 1/2 ч.л. сол  💙 1/3ч.л. бакпулвер  💙 Парче сланинка за намазване на тигана или олио за напръскване Начин на приготвяне В купа слагаме сухите съставки / брашното, солта и бакпулвера/. Добавяме киселото мляко и водата, предварително разбити. Следва олиото. Разбъркваме всичко с телена бъркалка до гладка гъста смес. Тиган с незалепващо покритие загряваме на котлона на средна степен. Намазваме с парче сланинка или напръскваме с олио. С черпак сипваме от сместа в средата на тигана, като разстиламе с дъното на черпака до получаване на бида