Публикации

Показват се публикации от октомври, 2021

Ориз на фурна с лук и маслини

Изображение
 Здравейте, приятели! За вкусно хапване приготвям, бърза гозба! Слагам продуктите в тавичка и направо във фурната!  През това време пием топло какао, билков чай или ободряващо кафе в компанията на интересна книга или любима музика! 📖 Може и някоя бисквитка да изхрупаме нали така! 🍪 Ориз на фурна с лук и маслини Продукти 1ч.ч. ориз почистен и измит 2-3 глави лук нарязан на ситно 2 моркова нарязани на кубчета или настъргани 1/2 ч.ч. маслини почистени и нарязани на половинки 1 ч.ч. доматено пюре 6 с.л. олио, черен пипер, чубрица/ риган/, магданоз и сол, кубче телешки бульон/може и без/. Начин на приготвяне В тавичка слагаме всички продукти. Добавяме 4 ч.ч. топла вода. Печем на загрята на 180°С фурна до готовност на ориза. Сервираме ястието поръсено с пресен магданоз. Насладете се! 🌿 Таен съвет  За да не се развари оризът, изваждаме  тавата преди да се е усвоила цялата течност.  Покриваме за 10-15 минути с памучна кърпа!

Курабийки с ябълки

Изображение
Здравейте, приятели!  Идвам при вас с вкусни курабийки, които ще ви очароват! Дори не се налага да месите!  Захарни курабийки с ябълки 🍎🍁🍏🍂 Продукти За около 30 броя 2 яйца 1 ч.ч. захар 1к.ч. /100мл/ прясно мляко  1 к.ч / 100мл/ олио 3 ч.ч.бтсшно с 1 пакетче бакпулвер в него 3 ябълки почистени и нарязани на кубчета Начин на приготвяне В купа с миксер разбиваме яйцата и захарта до пухкав крем. Добавяме млякото и олиото и разбъркваме с шпатула внимателно, за да не спадне обемът. Следва брашното. Получава се гъсто лепкаво тесто. Добавяме ябълките и разбъркваме.  Тава покриваме с хартия за печене/ може без/ и напръскваме с олио. Загребваме със супена лъжица и оформяме курабийките. Печем в загрята фурна на 180° С около 20 минути до златист загар. Ароматни и вкусни, идеални за кафе, чай или за похапване! Насладете се!  Таен съвет При оформянето на курабийките, може да използваме и чаена лъжичка, за да станат по малки и повече на брой! 🧡

Сладкиш Есен

Изображение
 Здравейте приятели!🍂 Пригответе си този подходящ за сезона сладкиш, който ще изпълни дома ви с неустоим аромат и усещане за домашен уют! 🍁Сладкиш Есен🍁 Продукти 4 яйца, 1ч.ч.захар, 1ч.ч.брашно и 1/2 пакетче бакпулвер в него 125 г масло, чаени бисквити 1 и 1/2пакет 4 ябълки🍎обелени и нарязани на  резени. Начин на приготвяне 🍂В купа разбиваме яйцата,захарта,брашното и бакпулвера до гладко кексово тесто. 🍂В тава слагаме маслото да се разтопи. Нареждаме на дъното на тавата/ с размер около 30см/ бисквитите, отгоре ябълките да се застъпват леко. Следва кексовото тесто. Печем на загрята фурна на 170°С до готовност, около 40 минути. Нарязваме на парчета и поръсваме с пудра захар.🍂 Насладете се!🍁 Таен съвет Не препичаме сладкиша, за да остане крехък и мек!  Съдържанието в блога е обект на авторско право!

Винен кебап

Изображение
 Здравейте, приятели! Едно позабравено ястие приготвям днес, което е наистина вкусно! Винен кебап с месо и гъби и пухкав ориз за гарнитура Продукти Около 600 г свинско месо /нарязано на хапки/  250 г гъби 1-2 глави стар лук нарязан на ситно 2 домата настъргани или 1 ч.ч. консервирани 1 ч.ч. вино  5-6 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, няколко зърна бахар, черен пипер, кимион, сол, 2-3 с.л. брашно размито с малко вода.  🌿💛 Начин на приготвяне Задушаваме месото и лука,  следват гъбите, добавяме вода да покрие ястието/около 4 ч.ч/ и оставяме да покъкри до омекване на месото.  Наливаме виното, следват доматите подправките и брашното. Готвим до готовност. Накрая поръсваме с магданоз и риган. За гарнитура 1 ч.ч. ориз 3 ч.ч. вода 2 бульона каквито обичате/може и без/ 2-3 с.л. олио /масло/ Кипваме водата и добавяме ориза. Намаляваме котлона и варим до готовност, периодично разбъркваме.  Таен съвет! Преди оризът да е поел цялата течност го отместваме от котлона и покриваме с па

Питки със сирене и маслини без месене

Изображение
 Здравейте, приятели! Има дни когато времето е мрачно и неприветливо.Това понякога влияе и на емоциите ни. Точно тогава се нуждаем от нещо вкусно, ей така за настроение. Важно е да се приготвя бързо, за да имаме повече време за почивка. Точно такива са моите, така обичани у дома  лесни питки! 🧡💙 Питки със сирене и маслини без месене Продукти  За 6-7 питки 1 ч.ч.кисело мляко 1/3 ч.ч.олио 1/3 ч.ч. натрошено сирене 1 и 1/2 ч.ч. брашно с 1 ч.л. бакпулвер в него  1/3 ч.ч.маслини/ почистени и нарязани на половинки за гарниране/ Начин на приготвяне В купа разбъркваме продуктите с шпатула или дървена бъркалка. Получава се гъсто лепкаво тесто. Оформяме питките с лъжица и отгоре слагаме маслините, като ги притискаме към тестото. Печем в тава покрита с хартия за печене и намаслена на 180° С, около 25 минути до златист загар. Много са вкусни за хапване по всяко време. Насладете се! Таен съвет! При приготвяне, тестото трябва да е гъсто и лепкаво. Не добавяме повече брашно. Така питките стават пух

Бабините селски питки

Изображение
 Здравейте, приятели! Обичам питки всякакви. Но тези, които хапваме днес, заемат особено място в сърцето ми! 💚 Бабините селски  питки Много семпли и невероятно вкусни! За питките Около 2 ч.ч. брашно и около 1/2 ч.ч. чаша за доомесване/ 250 мл хладко прясно мляко 1/2 пакетче суха мая 1 с.л. захар, 1/2 ч.л.сол, 1 с.л. олио Сирене 1/2 ч.ч. за пълнежа Начин на приготвяне  В купа разбъркваме продуктите  с дървена лъжица. Получава се лепкаво тесто. За кратко доомесваме с ръце, като поръсваме с брашно. Намазваме с олио тестото, слагаме капак на купата и оставяме на топло, около 50 минути да втаса. От тестото правим 8-9 топчета.  Разтегламе всяко  и слагаме в средата сирене. Оформяме питките. Печем на 170° С в незаграта фурна, около 35 минути до приятен загар. Няма нищо по-хубаво от аромата на прясно изпечени домашни питки! 💚🍷🌿 Сервирам ги с домашна чубричка и сиренце!  Насладете се!  Таен съвет! Печем питките в незагрята фурна. Така втасват още и се надуват. Съдържанието в блога е обект н

Домашни бонбони с ядки и сушени плодове

Изображение
Здравейте, приятели! Да се поглезим днес с неустоими за похапване и почерпка 🧡💜💛 Домашни бонбони с ядки и сушени плодове Приготвят се изключително лесно и бързо. А когато и децата помагат е наистина забавно! Съставки Около 300 г бисквити /чаени или тип Закуска/ 1/2 пакетче разтопено масло 150 мл кондензирано мляко  5-6 с.л. прясно мляко  4 с. л. какао За овалване различни видове ядки и сушени плодове, смлени или нарязани на ситно/ кайсии, червени боровинки, орехи, бадеми и др./ Начин на приготвяне В купа смесваме продуктите, да се получи гъста смес /тесто/. Прибираме в хладилника за около 1 час да стегне. Оформяме топчета с големина на орех и овалваме в различните добавки. Подреждаме в подходящ поднос. Сервираме и хапваме с удоволствие.🍬💚🍬 Насладете се! Таен съвет! Оставяме сместа в хладилник добре да стегне, за по-лесно оформяне. Съдържанието в блога е обект на авторско право!