Публикации

Показват се публикации от юни, 2022

Пиле с бял сос

Изображение
Здравейте приятели на Петровден! Толкава светъл и толкова летен празник! Днес мама Пепи има имен ден. С най-голямата си обич и пожелаваме здраве и дълголетие! 💙 Традицията повелява за здраве на трапезата днес да се сервира пиле, питка, баница, ябълки. Приготвям с голямо удоволствие днешната гозба. Пиле с бял сос  Много апетитно ястие с копринен свеж сос и сочно пилешко месце. Овкусено с лимонов сок за свежест и вкус. Пригответе го и се убедете сами! Продукти 🍋 1/2 пиле, печено или сварено 🍋 3 с.л.олио 🍋 3 с.л. брашно 🍋 3 ч.ч. бульон или вода 🍋 1ч.ч. кисело мляко 🍋 1 жълтък може и без 🍋 сока от 1/2 лимон пресен или лимонов сок от бутилка  🍋 сол, магданоз и черен пипер, /може да ползваме и бульон на кубчета за овкусяване 1 кубче/ Начин на приготвяне  Сваряваме пилето и го накъсваме/може да ползваме и месо от печено пиле/. Запичаме за кратко брашното в олиото, добавяме бульона. Сипваме киселото мляко разбито с жълтъка и лимоновия сок. Добавяме и пилешкото месо. Разбъркваме и оста
  Домашен сметанов сладолед с ягодов сос. Ягодова прелест Трабват ни само 2 основни съставки и 10 минути време. 200мл пълномаслена, млечна сметана /35% масленост/ 200мл кондензирано мляко, използвах без захар и добавих 3 с.л.пудра захар. Може да ползвате и подсладено и да намалите захарта. За гарниране ягодов сос или сладко/ може и друго. Важно е продуктите да са студени. В купа с миксер  разбиваме сметаната и захарта на пухкав крем, до образуване на връхчета на по - висока степен. Добавяме млякото и продължаваме да разбиваме, вече на по - ниска степен, докато се сгъсти. Следва сладкото/соса/ и внимателно разбъркваме за да се образуват красиви шарки. Слагаме във фризера за няколко часа. Пристрастяващ сметанов  вкус и ягодов  аромат.🍓 Вълшебно лаkoмство за малки и големи!🍨 Насладете се!

Свежи пастички с черешов сироп

Изображение
 Здравейте, прекрасни хора!  Когато и да приготвим този десерт няма да сгрешим! Чуден вкус, сочен блат и въздушен крем! 💜 Свежи пастички с черешов сироп 🍒🍒🍒 Продукти за 8 пастички За блата  3 яйца,   150 г захар,  150 г брашно с 1 бакпулвер в него,  120 мл прясно мляко 3 с.л. какао  За сиропиране  Черешов сироп разреден с вода на вкус или сиропа  от сладко разредено с вода/ общо 1 ч.ч./, или пресен сок от череши Начин на приготвяне Разбиваме яйцата и захарта до увеличаване на обема, добавяме брашното, какаото и млякото. Разбъркваме с шпатула. Покриваме с хартия за печене квадратна тавичка около 30×30см. Намасляваме и сипваме сместа. Печем на 170°С около 30 минути. Покриваме с алуминиево фолио да не прегори. Изваждаме блата от тавата да се охлади. Нарязваме го на 16 парчета/ по 2 за всяка пастичка/. Сиропираме ги с черешовия сироп. За крема 200 мл млечна, течна сметана/ студена/ с 1 с.л. пудра захар,  200г извара с 2 с.л. пудра захар. Разбъркваме изварата и захарта с шпатула/ лъжица

Кюфтенца с пресни картофки

Изображение
 Здравейте, приятели! Тези дни съм доста заета! Това не означава обаче, че не ядем! Ядем си и още как! 😂💙 Сервирам набързо приготвени гозби, но също толкова вкусни! Давам ви идея за лесно ястие, слагате във фурната и готово! Кюфтенца с пресни картофки Картофките  са поръсени с морска сол и струйка зехтин, а кюфтенцата са овкусени по познатия на всички начин!  Продукти за кюфтенцата Около 600г кайма  2 стръка пресен лук или малка главичка стар/ нарязан на ситно/ 2 филийки хляб напоени в бира или вода и отцедени 1 яйце  Черен пипер, кимион, магданоз, риган и сол  Около 4-5 средни картофа нарязани на кръгчета Начин на приготвяне Омесваме каймата и оформяме кюфтенцата. Нареждаме в тавичка като пръстен. В средата слагаме картофките. Посоляваме с морска сол и напръскване със струйка зехтин картофките и кюфтенцата. Печем до готовност около 40 минути или до готовност. Насладете се! 💛🌿