Публикации

Показват се публикации от декември, 2021

Тирамису

Изображение
 Здравейте, приятели! Празниците продължават! Да посрещнем новата 2022 година с нова надежда, всяка  мечта да стане реалност! Да има здраве и благоденствие за всички!  ⭐♥️🌟❤️ На празничната трапеза ще сервирам великолепна, любима торта Тирамису  Продукти 24 броя бишкоти савоярди/ 200г/ 1ч.ч. студено кафе/ каквото обичате/ 3 с. л. коняк или бренди/ром/ за вкус в кафето/ може и без/ 500 г маскарпоне с 2 с.л. пудра захар в него 200 г течна млечна сметана с 35% масленост/ студена/ с 1 с.л. пудра захар в нея  2 с.л. какао за поръсване на тортата отгоре Начин на приготвяне  Започваме с приготвяне крема. В купа разбиваме маскарпонето с пудрата захар до хомогенна, гладка смес за кратко, на ниска скорост. В друга купа разбиваме сметаната и захарта до пухкав, гъст крем на висока скорост. Смесваме двата крема внимателно, като разбъркваме с шпатула. Сглобяване на тортата Във форма с падащо дъно 22 см или друг подходящ съд, подреждаме един ред бишкоти потопени за секун...

Коледен сладкиш с ябълки орехи и стафиди

Изображение
Здравейте, скъпи приятели! Днешното ми предложение на пръв поглед е много обикновено, но точно простотата в приготвянето  прави този сладкиш, толкова вкусен и специален. Ароматен и изпълнен с вкусове, ще ви усмихне и ще ви накара да хапнете и още едно парче!  Коледен сладкиш с ябълки орехи и стафиди Продукти 🎄 2 яйца 🎄 1 ч.ч.захар/ непълна/ 🎄 50 мл прясно мляко 🎄 50 мл олио 🎄 1 ч.ч.брашно с 1 пакетче       бакпулвер в него 🎄 3 с.л. какао 🎄 щипка канела/ може и без/ 🎄 2 ябълки почистени и нарязани на кубчета  🎄 1/3 ч.ч. орехи 🎄 1/3 ч.ч. стафиди накиснати в  коняк, уиски или гореща вода Начин на приготвяне В купа разбиваме яйцата и захарта с миксер на пухкав крем. Добавяме прясното мляко и олиото и разбъркваме внимателно с шпатула за да не спадне обема. Следва брашното с бакпулвера и какаото. Разбъркваме до гладка смес. Добавяме ябълките, орехите и стафидите, Сипваме в намаслена кексова форма и печем в загрята фурна на 180°С около 35-40 ми...

Захарни сладки с конфитюр

Изображение
 Здравейте, приятели!  Чудни, топящи се при хапване сладки е моето предложение за всяка празнична трапеза Захарни сладки с конфитюр Щом веднъж ги опитате, ще искате още и още! Продукти 250 г кремообразна извара или 2 пакетчета крема сирене от 125г 1 пакетче масло от 125г Около 2 ч. ч. брашно / и още малко за доомесваме при необходимост/ с 1 пакетче бакпулвер в него 1 пакетче ванилова захар или ванилия  1/2 ч.ч. захар за поръсване  1 бурканче конфитюр/ мармалад или гъсто сладко/ Начин на приготвяне В купа с шпатула разбъркваме маслото и изварата до гладка смес/може и с миксер/. Добавяме ваниловата захар и постепенно брашното.  Доомесваме тестото на плота, като поръсваме с брашно. Завиваме тестото със стреч фолио и оставяме да си почине за 30 минути в хладилник. Разделяме тестото на 3 части и разточваме с дебелина около 3 мм. Нарязваме тестото с остър нож на квадрати. В средата слагаме по 1 ч.л. конфитюр. Загръщаме навътре срещуположните краища и прищипваме тестот...
Изображение
 Здравейте, приятели! Следващото предложение е подходящо за коледните пости. Избрах си от тефтера на мама 📖🎄💜🌟 Сладкиш  с орехи и сладко  Може да се сервирате и на Бъдни вечер⛄🎀, защото е постен. Продукти 1 ч.ч. газирана вода или лимонада 1 ч.ч.захар 1/2 ч.ч олио  2 ч.ч. брашно с 1 ч.л. бакпулвер в него орехови ядки и сладко за отгоре Начин на приготвяне  Разбъркваме всички продукти в купа с дървена бъркалка или шпатула. Прехвърляме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме орехите и сладкото. Печем на загрята на 180°С фурна до златист цвят, около 35 минути. Получава се ароматен сладкиш, с перфектен резултат!  Насладете се!🎄💜🎄 Таен съвет!  Сладкишът се пече в по-широка тава / около 30-32 см/, за да се добавят повече ядки и сладко отгоре. Изпича се бързо и се покрива с алуминиево фолио, да не прегори.

Десерт със заквасена сметана

Изображение
 Здравейте, приятели! Моите Празнични вдъхновения продължават с десерт, който се приготвя лесно, изглежда празнично и е много вкусен!  Празничен десерт със заквасена сметана  Продукти за 6 чашки 600 г заквасена сметана/ 3ч.ч./ 200 г гъсто кисело мляко/ 1ч.ч./ 4-5 с.л. пудра захар 1 пакет чаени бисквити сладко от череши или по избор 1 бурканче филирани бадеми или други ядки по избор  Начин на приготвяне  В купа разбъркваме с шпатула сметаната и захарта, добавяме  киселото мляко и разбъркваме внимателно. Получава се гъст пухкав крем. В подходящи чашки подреждаме съставките. На дъното слагаме малко от крема, следва бисквитка и сладко. Поръсваме с ядки. Повтаряме редовете докато свършат продуктите. Украсяваме с ядки и черешка. Чуден десерт, който ще очарова гостите ви!  Насладете се! Таен съвет! Когато смесвате съставките за крема, разбърквайте внимателно и бавно, за да не се втечнят сметаната и млякото!  

Обредна,постна питка за Никулден

Изображение
 Здравейте, приятели! Следващата празнична рецепта е свързана с Никулден. Обичан и тачен от всички празник. Освен риба на трапезата се поднася и питка за здраве. Стопанинът на къщата вдига питката високо над  трапезата, благославя всички и разчупва питката! Питката трябва да е постна! Нарича се за здраве! Обредна, постна питка за Никулден  Продукти 3 ч.ч.брсшно с 1 пакетче бакпулвер в него  3 с.л. олио 1 с.л. оцет 1 и 1/2 ч.ч. топла вода  1 ч.л. сол. семена за поръсване / маково семе, сусам / Начин на приготвяне Пресейте брашното и бакпулвера в купа. От продуктите замесете меко тесто с дървена бъркалка. Доомесете на плота питката за кратко. Завийте с памучна кърпа или стреч фолио и оставете да си почина за 30 минути. Начин на оформяне  Откъснете от тестото топче, колкото мандарина. Разточете го с дебелина около 3 мм и с остър нож изрежете рибките/ не се изисква прецизност/ и малки триъгълничета за опашки. Покрийте тавичка с размер около 22-24 см с хартия...

Риба плакия на фурна

Изображение
 Здравейте, приятели! Никулден е празник на рибарите, моряците и пътешествениците! Празнува се от всички, а традицията повелява да се хапва риба.  Моите  "Празнични вдъхновения" започвам с вкусна рецепта  Риба плакия на фурна  Продукти 1 кг филе от треска / може да използвате хек, скумрия или шаран/ 1 буркан консервирани домати нарязани на кубчета 2 глави лук нарязани на полумесеци/ може и без/.  3-4 с.л. брашно / за овалване/ 1/2 ч.л. сол в брашното, черен пипер, червен пипер, сух магданоз и риган, семена от копър 4-5 с.л. олио  Начин на приготвяне Овалваме рибата в брашно, нареждаме парчетата в намаслена тава, Покриваме с лука и доматите.  Овкусяваме с подправките и напръскваме с олио. Печем е загрята на 200° C фурна около 25-30 минути до златист загар на рибата. Сочна и вкусна, сервираме с чаша вино по избор. Насладете се! 🌟 ♥️⭐♥️ Таен съвет Препоръчвам, да не пропускате семената от копър. Придават една свежест и лекота на ястието! За да остан...

Постна питка със семена

Изображение
 Здравейте, приятели!  Както повелява традицията, на трапезата за  Бъдни вечер, важно място заема  питката. Приготвя за здраве и благополучие. Слага се и паричка. 🎄❄🎄 Няколко дни преди празниците ви предлагам Пухкава постна питка със семена. Истинска красавица с хрупкава коричка!  💕🎄🍷🎄 Продукти 2 ч.ч. брашно с 1ч.л. бакпулвер в него 2 с.л.олио, 1с.л. оцет,  1/2ч.л. сол  1ч.ч. газирана вода.  За поръсване различни семена и ядки.  Начин на приготвяне В купа разбъркваме продуктите с дървена бъркалка. Доомесваме за кратко с ръце, като поръсваме с брашно. В намаслена тавичка слагаме питката на топка и леко притискаме с ръце /не разстиламе питката до големината на тавата/.С нож прорязваме питката на кръст на дълбочина 5 мм. Намазваме питката с олио и поръсваме със семена и ядки/ тиквени и слънчогледови семки, маково семе, ленено семе, орехи/. Печем в загрята на 180°С фурна, около 40 минути до хрупкава коричка. Сервираме питката поръсена с чуб...