Публикации

Показват се публикации от декември, 2021

Тирамису

Изображение
 Здравейте, приятели! Празниците продължават! Да посрещнем новата 2022 година с нова надежда, всяка  мечта да стане реалност! Да има здраве и благоденствие за всички!  ⭐♥️🌟❤️ На празничната трапеза ще сервирам великолепна, любима торта Тирамису  Продукти 24 броя бишкоти савоярди/ 200г/ 1ч.ч. студено кафе/ каквото обичате/ 3 с. л. коняк или бренди/ром/ за вкус в кафето/ може и без/ 500 г маскарпоне с 2 с.л. пудра захар в него 200 г течна млечна сметана с 35% масленост/ студена/ с 1 с.л. пудра захар в нея  2 с.л. какао за поръсване на тортата отгоре Начин на приготвяне  Започваме с приготвяне крема. В купа разбиваме маскарпонето с пудрата захар до хомогенна, гладка смес за кратко, на ниска скорост. В друга купа разбиваме сметаната и захарта до пухкав, гъст крем на висока скорост. Смесваме двата крема внимателно, като разбъркваме с шпатула. Сглобяване на тортата Във форма с падащо дъно 22 см или друг подходящ съд, подреждаме един ред бишкоти потопени за секунда в кафето. Следва половинат

Коледен сладкиш с ябълки орехи и стафиди

Изображение
Здравейте, скъпи приятели! Днешното ми предложение на пръв поглед е много обикновено, но точно простотата в приготвянето  прави този сладкиш, толкова вкусен и специален. Ароматен и изпълнен с вкусове, ще ви усмихне и ще ви накара да хапнете и още едно парче!  Коледен сладкиш с ябълки орехи и стафиди Продукти 🎄 2 яйца 🎄 1 ч.ч.захар/ непълна/ 🎄 50 мл прясно мляко 🎄 50 мл олио 🎄 1 ч.ч.брашно с 1 пакетче       бакпулвер в него 🎄 3 с.л. какао 🎄 щипка канела/ може и без/ 🎄 2 ябълки почистени и нарязани на кубчета  🎄 1/3 ч.ч. орехи 🎄 1/3 ч.ч. стафиди накиснати в  коняк, уиски или гореща вода Начин на приготвяне В купа разбиваме яйцата и захарта с миксер на пухкав крем. Добавяме прясното мляко и олиото и разбъркваме внимателно с шпатула за да не спадне обема. Следва брашното с бакпулвера и какаото. Разбъркваме до гладка смес. Добавяме ябълките, орехите и стафидите, Сипваме в намаслена кексова форма и печем в загрята фурна на 180°С около 35-40 минути или до суха клечка. Ароматен, пухк

Захарни сладки с конфитюр

Изображение
 Здравейте, приятели!  Чудни, топящи се при хапване сладки е моето предложение за всяка празнична трапеза Захарни сладки с конфитюр Щом веднъж ги опитате, ще искате още и още! Продукти 250 г кремообразна извара или 2 пакетчета крема сирене от 125г 1 пакетче масло от 125г Около 2 ч. ч. брашно / и още малко за доомесваме при необходимост/ с 1 пакетче бакпулвер в него 1 пакетче ванилова захар или ванилия  1/2 ч.ч. захар за поръсване  1 бурканче конфитюр/ мармалад или гъсто сладко/ Начин на приготвяне В купа с шпатула разбъркваме маслото и изварата до гладка смес/може и с миксер/. Добавяме ваниловата захар и постепенно брашното.  Доомесваме тестото на плота, като поръсваме с брашно. Завиваме тестото със стреч фолио и оставяме да си почине за 30 минути в хладилник. Разделяме тестото на 3 части и разточваме с дебелина около 3 мм. Нарязваме тестото с остър нож на квадрати. В средата слагаме по 1 ч.л. конфитюр. Загръщаме навътре срещуположните краища и прищипваме тестото. Поръсваме обилно с кр
Изображение
 Здравейте, приятели! Следващото предложение е подходящо за коледните пости. Избрах си от тефтера на мама 📖🎄💜🌟 Сладкиш  с орехи и сладко  Може да се сервирате и на Бъдни вечер⛄🎀, защото е постен. Продукти 1 ч.ч. газирана вода или лимонада 1 ч.ч.захар 1/2 ч.ч олио  2 ч.ч. брашно с 1 ч.л. бакпулвер в него орехови ядки и сладко за отгоре Начин на приготвяне  Разбъркваме всички продукти в купа с дървена бъркалка или шпатула. Прехвърляме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме орехите и сладкото. Печем на загрята на 180°С фурна до златист цвят, около 35 минути. Получава се ароматен сладкиш, с перфектен резултат!  Насладете се!🎄💜🎄 Таен съвет!  Сладкишът се пече в по-широка тава / около 30-32 см/, за да се добавят повече ядки и сладко отгоре. Изпича се бързо и се покрива с алуминиево фолио, да не прегори.

Десерт със заквасена сметана

Изображение
 Здравейте, приятели! Моите Празнични вдъхновения продължават с десерт, който се приготвя лесно, изглежда празнично и е много вкусен!  Празничен десерт със заквасена сметана  Продукти за 6 чашки 600 г заквасена сметана/ 3ч.ч./ 200 г гъсто кисело мляко/ 1ч.ч./ 4-5 с.л. пудра захар 1 пакет чаени бисквити сладко от череши или по избор 1 бурканче филирани бадеми или други ядки по избор  Начин на приготвяне  В купа разбъркваме с шпатула сметаната и захарта, добавяме  киселото мляко и разбъркваме внимателно. Получава се гъст пухкав крем. В подходящи чашки подреждаме съставките. На дъното слагаме малко от крема, следва бисквитка и сладко. Поръсваме с ядки. Повтаряме редовете докато свършат продуктите. Украсяваме с ядки и черешка. Чуден десерт, който ще очарова гостите ви!  Насладете се! Таен съвет! Когато смесвате съставките за крема, разбърквайте внимателно и бавно, за да не се втечнят сметаната и млякото!  

Обредна,постна питка за Никулден

Изображение
 Здравейте, приятели! Следващата празнична рецепта е свързана с Никулден. Обичан и тачен от всички празник. Освен риба на трапезата се поднася и питка за здраве. Стопанинът на къщата вдига питката високо над  трапезата, благославя всички и разчупва питката! Питката трябва да е постна! Нарича се за здраве! Обредна, постна питка за Никулден  Продукти 3 ч.ч.брсшно с 1 пакетче бакпулвер в него  3 с.л. олио 1 с.л. оцет 1 и 1/2 ч.ч. топла вода  1 ч.л. сол. семена за поръсване / маково семе, сусам / Начин на приготвяне Пресейте брашното и бакпулвера в купа. От продуктите замесете меко тесто с дървена бъркалка. Доомесете на плота питката за кратко. Завийте с памучна кърпа или стреч фолио и оставете да си почина за 30 минути. Начин на оформяне  Откъснете от тестото топче, колкото мандарина. Разточете го с дебелина около 3 мм и с остър нож изрежете рибките/ не се изисква прецизност/ и малки триъгълничета за опашки. Покрийте тавичка с размер около 22-24 см с хартия за печене и намаслете. Разст

Риба плакия на фурна

Изображение
 Здравейте, приятели! Никулден е празник на рибарите, моряците и пътешествениците! Празнува се от всички, а традицията повелява да се хапва риба.  Моите  "Празнични вдъхновения" започвам с вкусна рецепта  Риба плакия на фурна  Продукти 1 кг филе от треска / може да използвате хек, скумрия или шаран/ 1 буркан консервирани домати нарязани на кубчета 2 глави лук нарязани на полумесеци/ може и без/.  3-4 с.л. брашно / за овалване/ 1/2 ч.л. сол в брашното, черен пипер, червен пипер, сух магданоз и риган, семена от копър 4-5 с.л. олио  Начин на приготвяне Овалваме рибата в брашно, нареждаме парчетата в намаслена тава, Покриваме с лука и доматите.  Овкусяваме с подправките и напръскваме с олио. Печем е загрята на 200° C фурна около 25-30 минути до златист загар на рибата. Сочна и вкусна, сервираме с чаша вино по избор. Насладете се! 🌟 ♥️⭐♥️ Таен съвет Препоръчвам, да не пропускате семената от копър. Придават една свежест и лекота на ястието! За да остане рибата сочна, не препичайте

Постна питка със семена

Изображение
 Здравейте, приятели!  Както повелява традицията, на трапезата за  Бъдни вечер, важно място заема  питката. Приготвя за здраве и благополучие. Слага се и паричка. 🎄❄🎄 Няколко дни преди празниците ви предлагам Пухкава постна питка със семена. Истинска красавица с хрупкава коричка!  💕🎄🍷🎄 Продукти 2 ч.ч. брашно с 1ч.л. бакпулвер в него 2 с.л.олио, 1с.л. оцет,  1/2ч.л. сол  1ч.ч. газирана вода.  За поръсване различни семена и ядки.  Начин на приготвяне В купа разбъркваме продуктите с дървена бъркалка. Доомесваме за кратко с ръце, като поръсваме с брашно. В намаслена тавичка слагаме питката на топка и леко притискаме с ръце /не разстиламе питката до големината на тавата/.С нож прорязваме питката на кръст на дълбочина 5 мм. Намазваме питката с олио и поръсваме със семена и ядки/ тиквени и слънчогледови семки, маково семе, ленено семе, орехи/. Печем в загрята на 180°С фурна, около 40 минути до хрупкава коричка. Сервираме питката поръсена с чубричка, още ядки  и сушени плодове. Насладете