Публикации

Показват се публикации от април, 2022

Междупразнична пица

Изображение
Здравейте, приятели! Приготвям нещо много любимо и вкусно! Сигурно няма човек, който да не обича пица. Може и да има, но аз такъв не познавам! ❤️🍕🌿❤️ Ама, много симпатично име и измислих! 😊😄 Междупразнична пица  Продуктите  За тестото 2 ч.ч. брашно  1/2 пакетче суха мая в брашното 1 ч.л. захар  1/2 ч.л. сол  4 с.л. зехтин/ олио/ 2/3 ч.ч.вода  За отгоре  1 домат /нарязан на резени/ или домати от консерва около 1/2  ч.ч./ може и доматено пюре/ Колбас около 150г / нарязан на кръгчета/ Зелени маслини /около 1/2 ч.ч./ Около 100 г моцарела или кашкавал/ накъсан на парчета, може и повече/ риган, магданоз, зелен лук, сол, зехтин за отгоре или олио Начин на приготвяне  В купа по реда на записването разбъркваме продуктите. Доомесваме с ръце за кратко, до получаване на гладко тесто. Намасляваме тестото, покриваме купата със стреч фолио и го оставяме да втаса около 1 час. Покриваме тава с размер около 26 см с хартия за печене. Слагаме отгоре тестото и го оформяме /разпъваме/ с ръце с дебелин

Козунак с какао без месене

Изображение
Здравейте, приятели!  Най-пъстрият и вкусен празник е на прага ни! Да го посрещнем подобаващо с пухкави козунаци и шарени яйчица с надежда за здраве и късмет! Козунак с какао без месене  Продукти ✓ 2 яйца ✓ 250 мл прясно мляко  ✓ 100 мл мазнина /олио и разтопено масло 50/50/ ✓ 1 ч.ч. захар / чашата е с вместимост 200мл/ ✓ около 5 ч.ч. брашно /чашата е с вместимост 200мл/ ✓ 1 пакетче суха мая добавена в брашното  ✓ настъргана лимонова или портокалова кора ✓ 1 ванилия/може и без/ За пълнежа  ✓ 4 с.л. какао ✓ 4с.л. кристална захар/може и повече, ако предпочитате козунакът да е по-сладък/ За отгоре  ✓ 1 с л. мед разтворен в 1с.л. вода /или намазваме с олио и поръсваме със захар/ ✓ филирани бадеми или други ядки Начин на приготвяне В топло прясно мляко добавяме захарта и мазнината и разбъркваме. Вкупа разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото. Към течните съставки добавяме постепено брашното, като бъркаме с шпатула до получаване на лепкаво тесто. Покриваме със стреч фолио купата и оставяме д

Мекички без месене

Изображение
Здравейте, приятели! Пухкави мекички приготвям днес, по възможно най-лесния начин. Без цапане и без суетене в кухнята. 💙💛 Мекички без месене  Продукти ✓ 2 ч.ч.брашно ✓ 1 ч.л. мая ✓ 1 ч.л. захар ✓ 1 ч.л. сол  ✓ 2 с.л. олио ✓ 1 с.л. оцет ✓ 1 ч.ч. топла вода / не гореща/ Начин на приготвяне В купа с шпатула или лъжица разбъркваме тестото до получаване на лепкава топка. Намазваме тестото с олио и покриваме купата със стреч фолио. Оставяме да втаса около 1 час. Оформяме 10 топчета.  Раздърпваме мекичките с намаслени ръце преди да ги пуснем в олиото. Пържим  до златисто на средна температура. Сервураме мекичките поръсени с пудра захар и сиренце! 💙 Насладете се!  Таен съвет! При разбъркване на тестото не добавяме повече брашно! Получава се лепкава грапава топка! Тестото трябва да е много меко, така мекичките стават много въздушни отвътре и хрупкави отгоре! Съдържанието в блога е обект на авторско право!

Много шоколадов сладкиш

Изображение
 Здравейте, приятели! Днес нашето най-добричко и най-сладко момиченце има празник! Да е здрава и усмивката да грее винаги на очарователното и личице! Обичаме те наше сладко детенце! 💜🌟💜⭐ Мнооого шоколадов сладкиш за  Рожден Ден 🍸🍫🍸💜🌟🍫  Продукти ☆2 яйца  ☆1 ч.ч.захар ☆1/2 ч.ч. олио  ☆1ч.ч. кисело мляко с 1ч.л.сода в него /равна/ ☆ 1,5 ч.ч. брашно  ☆ 5 с.л. какао  Начин на приготвяне! В купа разбиваме продуктите по реда на записването. Печем в по-малка тавичка около 24-26 см на 170°С 35 минути. Покриваме с алуминиево фолио да не прегори. За глазурата  ☆ 2 шоколада 🍫/черни или млечни/ ☆ 6 с.л.прясно мляко  ☆ 2 с.л масло.  Загряваме млякото, добавяме маслото да се разтопи. Дърпаме от котлона и добавяме начупения шоколад, като бъркаме до стопяването му. Получава се гладка, лъскава смес. Прехвърляме сладкиша в подходяща чиния и го надупчваме със шишче. Поливаме с 1/2 от глазурата, като оставяме да се стича отстрани. Изчакване малко да попие и отново поливаме с останалата част. Оста

Боб със спанак и наденичка на фурна

Изображение
Здравейте, приятели!  Моята баба, често готвеше тази гозба на село! Сипваше ни винаги допълнително и всички си облизвахме пръстите. В двора  растеше лапад и тя слагаше от  него, но ползваше и киселец или коприва.Всякакви зелении, каквито имаше през сезона. Аз също готвя тази вкусна гозба, която ми е скъп спомен от обичната ми баба!  Моят начин е улеснен, подходящ за забързаното ежедневие, но също толкова вкусен! 🌿🧡🌿❤️ Боб със спанак и наденичка на фурна  Продукти 1 буркан зрял боб/ готов сварен от консерва/ 1 ч.ч. домати на кубчета от буркан, консерва или 2 пресни домата нарязани на кубчета 3 стръка пресен лук или глава кромид нарязана на ситно около 300 гр. спанак или лапад накъсан на едро. Аз използвах бейби спанак или какъвто имате. 5-6  с л.олио  1 с.л брашно, 1 ч.л.червен пипер джоджен,магданоз, черен пипер, кимион, сол, кубче бульон /може и без/ 1 ч.ч.вода 1-2 парчета македонска наденичка нарязана на кръгчета  Начин на приготвяне Всички продукти смесваме в тавичка 26 см/ без н

Чия пудинг

Изображение
  Здравейте, приятели! Много от вас ме питаха, как приготвям десерта от сторито във Фейсбук! С удоволствие ще  споделя с вас! Чия пудинг 🍒 Продукти За 2-3 порции са необходими: 1 кофичка кисело мляко 3 с.л. чия  2-3 ч .л. мед или на вкус 2 банана нарязани на кръгчета орехови ядки Сладко за гарниране/череши, ягоди/ Начин на приготвяне Добавете чията в млякото и разбъркайте добре. Оставете в хладилника за няколко часа. Добавете мед и разпределете в чашки, като редувате от крема и бананите. Отгоре завършете с орехи банани и сиропирани черешки/ може пресни или от сладко/. Насладете се! 🍒 Таен съвет! Накиснете чията в млякото за цяла нощ! Така се получава желирана, кремообразна смес! Съдържанието в блога е обект на авторско право!