Публикации

Показват се публикации от юли, 2022

Кюфтенца с горчица

Изображение
Здравейте, приятели! Приготвям много вкусни кюфтенца! По-малки от традиционните, но много вкусни! Сервирайте ги на семейството си или на градинско парти. Носете от тях в кошницата за пикник сред природата. Винаги са добър избор! 🌿🍅🍻🌿🍅🌿 Много апетитни, лапват се на една хапка Кюфтенца с горчица  Продукти  За около 20 броя  600г кайма /около/ смес  2 филийки хляб накиснат в бира /вода/ 1 яйце  2-3 стръка зелен лук или 1 главичка /малка/ стар нарязан на ситно 1 с. л. горчица  магданоз и риган/ сух или пресен/ черен пипер, сол / на вкус/ Начин на приготвяне В купа омесваме добре каймата с другите съставки. Оформяме малки кюфтенца/ топчести/. Пържим на среден огън до златист загар. Сервираме с летни зеленчуци и горчица за топене! Много апетитни и леко пикантни кюфтенца се получават от горчицата в сместа! Насладете се! Таен съвет! Оставете каймата да отлежи за около 1/2 час, за да се смесят ароматите!

Прясно содено хлебче

Изображение
Здравейте, приятели!  Голяма жега настана. Навън е повече от лято и хапваме повечко плодове и зеленчуци. Особено ни се услаждат доматките със сиренце и пресните салатки.  А какво е най-подходящото към тях? Ами прясно содено хлебче!  Много лесно се приготвя и е много вкусно, още топло намазано с масълце и поръсено с чубричка! Ммм..😊🌿 Прясно содено хлебче Продукти   За 2-3 човека  🌿 2 ч.ч.брашно 🌿 1 ч.ч.кисело мляко 🌿 1 ч.л.сода в млякото/ равна/ 🌿 1/2 ч.л. сол в брашното  Начин на приготвяне В купа разбъркваме продуктите с дървена лъжица. Доомесваме / събираме/ тестото с ръце за кратко, до получаване на груба топка. Не месим повече. Прехвърляне хлебчето в тавичка покрита с хартия за печене и намаслена. С ножа правим няколко плитки диагонални разреза отгоре на хлебчето и го поръсваме с брашно. Печем в загрята фурна на 180° С около 40 минути или до готовност. Покриваме с алуминиево фолио при необходимост. Разрязваме хлебчето, когато е леко охладено и сервираме с масло, сирене и прес

Селски пухкави мекици

Изображение
 Здравейте, приятели! Едната ми баба живееше на село цял живот! Тя се гордееше с това и със всичко, което произвеждаха в домашната ни градина! Приготвяше прости, но много вкусни гозби, а когато правеше баница и мекици беше ненадмината! 💙 Приготвям нейните гозби и аз с голямо удоволствие и радост! Селски пухкави мекички Продукти За 8-10 броя 💙 1 ч.ч.топло прясно мляко 💙 1 яйце  💙 около 2,5 - 3 ч.ч. брашно / за меко, гладко тесто/  💙 1 пакетче суха мая в брашното  💙 1ч.л. захар 💙 1/2 ч.л. сол  Начин на приготвяне В купа към брашното добавяме маята и захарта. Следва разбитото яйце и прясното мляко. Поръсваме солта. Бъркаме с дървена лъжица до смесване на съставките. Доомесваме за кратко с ръце до гладко меко тесто. Намазваме тестото с олио и покриваме купата със стреч фолио. Оставяме тестото да втаса около 1 час / може и 40 минути, ако бързаме/. Късаме топчета от тестото и оформяме по - големи мекици с ръце, като разпъваме тестото. Пържим на силен огън/ при мен на 5 степен от 6/ в

Салата с краставички и нахут

Изображение
  Здравейте, приятели! Днес приятели и колеги ми се обадиха на вайбър от морето! Показаха ми морския бряг, плажа и цялата весела компания! Не съм с тях, за съжаление по здравословни причини!  Стана ми много приятно и весело, като че ли бях при тях на плажа! Пожелавам ви здраве, приятели!  Всичко друго, просто няма значение! Днес съм приготвила нещо свежо и лесно, предвид състоянието ми!  Леко намигване към ориента и богатството от вкусове и аромати! 💙🌿 Свежа салата с краставички и нахут Продукти За 4 порции  🌿 2-3 средни краставички/небелени/ 🌿 1 буркан консервиран нахут 400г/изплакнат с вода от течността/ 🌿 1 глава лук нарязан на тънки кръгчета/ 🌿 1/3 ч.ч.орехови ядки / нарязани/ 🌿 сусам за поръсване 🌿 Свеж босилек /може да замените с джоджен/ ,суха мента, лют червен пипер или сладък  🌿 зехтин, лимонов сок/ или оцет/ 🌿 сос от нар /може и без/ Начин на приготвяне  В купа смесваме нарязаните на кръгчета краставички и лук. Добавяме нахута. Овкусяваме с подправките. Отгоре поръс

Печени летни картофки с копър и чесън

Изображение
Здравейте, приятели! В петъчния летен ден приготвям набързо едни от най-вкусните и ароматни картофки! Не е задължително ястието да е сложно и с нечувани съставки, за да е прекрасно! Важно е продуктите да са пресни и качествени и да вложим цялата си любов, докато готвим! 💙 Печени летни картофки с копър и чесън  Продукти За 4 порции * Около 1 кг картофи / обелени измити и нарязани на едри кубчета/ * 4-5 с.л зехтин /олио/ * черен пипер, сол  За овкусяване  * 4 скилидки чесън/ настъргани или пресовани  * 3-4 стръка пресен копър измит и нарязан на ситно * 4 с.л. ябълков оцет * 2 с.л. зехтин /олио/ щипка сол  В купичка разбъркваме съставките. Оставяме да се  смесят ароматите, докато се пекат картофките. Начин на приготвя  Тавичка покриваме с хартия за печене. Сипваме картофите и ги овкусяваме със сол, черен пипер и зехтин. Печем на 200° С около 35 -40 минути до златиста коричка. Изваждаме картофите и ги оставяме леко да се охладят. Поливаме ги с дресинга от копър и чесън.  Чуден аромат и вк

Пържени филийки

Изображение
Здравей, приятели! Пържени филийки, когато и да ги приготвя, винаги се хапват с удоволствие! А със сладко и сирене, са ни любими! Класика в жанра! 🍓🍀 Пържени филийки  Продукти  За 8-10 филийки  🍓 4 яйца 🍓 4 с.л. брашно 🍓 4 с л. вода  🍓 щипка сол Начин на приготвяне Разбиваме яйцата в широка купа. Добавяме брашното и водата и разбъркваме добре, за да няма бучки.  Потапяме всяка филийка и пържим до златисто.  Сервираме с ягодово сладко и сирене или добавки по избор! Насладете се!  Таен съвет! Пържим филийките на средна степен на котлона за оптимален резултат!