Къдрава баница на розички

 Здравейте, в слънчевия  есенен ден! 🍇🍃🍇🌿🍇

Днес на село, е ден за гроздобер! Берем натежалата от сочни и сладки гроздове асма. Гроздето е кехлибарено, розово и гранатово, а любимо на всички  е белият и черен отел. С невероятен аромат, който дава онзи прекрасен плодов вкус на виното. Да не забравя и чудесния карловски мискет. Майсторът разбира се е ТАТКО, който от години прави най-пивкото и ароматно вино, което има светъл, златист бледо-розов цвят. Подарих му две нови бурета, в които виното просто полудява от радост.🥰 Газира се и става бистро и пивко! В селския ни двор се чува глъч и кръшен смях на гроздоберачите. В нас е празник ГРОЗДОБЕР. 

Асмата е натежала от едри гроздове и се отблагодарява за неуморните грижи и труд, които полагат МАМА и ТАТКО. Приготвям вкусна баничка за помагачите с цялата си любов и благодарност! 

Къдрава баница на розички 



Нарекох я за здраве и плодородие и се получи чудна! 

Продукти 

1 пакет кори за баница

1ч.ч. натрошено сирене 

1/3 ч.ч. олио 

За заливката 

2 яйца/ може и 3/

2 с.л. кисело мляко 

1/2 ч.л. сол 

1ч.ч. газирана вода 

1/3 пакетче масло 

маково семе за поръсване

Начин на приготвяне 


Напръскваме първата кора с олио, поръсваме със сирене и набираме кората на хармоника от късата страна. След това навиваме на розичка. Така приготвяме всички кори. Нареждаме розичките  в тава покрита с хартия за печене и намаслена. Приготвяме заливката от изброените продукти и поливаме баничката. Отгоре слагаме бучици масло, поръсваме с маково семе. Печем в загрята на 170°C фурна около 35 минути. Златиста, хрупкава и красива се получава. Чудна за работливи гроздоберачи, чудна за празник! 🧡🤩

Насладете се!

Таен съвет 

Не препичаме баницата, покриваме я с алуминиево фолио, да не прегори. Когато я извадим от фурната, веднага я похлупваме с по - голяма тава или покриваме с памучна кърпа. Престоява така около 10  минути! 










Коментари

Популярни публикации от този блог

Сладкиш със сини сливи

Копринени палачинки

Ароматни питки с подправки