Обредна,постна питка за Никулден
Здравейте, приятели!
Следващата празнична рецепта е свързана с Никулден. Обичан и тачен от всички празник. Освен риба на трапезата се поднася и питка за здраве. Стопанинът на къщата вдига питката високо над трапезата, благославя всички и разчупва питката! Питката трябва да е постна! Нарича се за здраве!
Обредна, постна питка за Никулден
Продукти
3 ч.ч.брсшно с 1 пакетче бакпулвер в него
3 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 и 1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.л. сол.
семена за поръсване / маково семе, сусам /
Начин на приготвяне
Доомесете на плота питката за кратко. Завийте с памучна кърпа или стреч фолио и оставете да си почина за 30 минути.
Начин на оформяне
Откъснете от тестото топче, колкото мандарина. Разточете го с дебелина около 3 мм и с остър нож изрежете рибките/ не се изисква прецизност/ и малки триъгълничета за опашки. Покрийте тавичка с размер около 22-24 см с хартия за печене и намаслете. Разстелете тестото с ръце. Отгоре поставете рибките и леко ги притиснете. Намажете питката с олио и поръсете семената. Печете на 180°С около 30 минути или до златист загар.
Питката става пухкава, вкусна и много красива!
Насладете се!
Таен съвет
Извадете внимателно питката от тавата, за да не се отчупят рибките и да не изпадат семената!
Съдържанието в блога е обект на авторско право!
Коментари
Публикуване на коментар