Обредна,постна питка за Никулден

 Здравейте, приятели!

Следващата празнична рецепта е свързана с Никулден. Обичан и тачен от всички празник. Освен риба на трапезата се поднася и питка за здраве. Стопанинът на къщата вдига питката високо над  трапезата, благославя всички и разчупва питката! Питката трябва да е постна! Нарича се за здраве!

Обредна, постна питка за Никулден 


Продукти

3 ч.ч.брсшно с 1 пакетче бакпулвер в него 

3 с.л. олио

1 с.л. оцет

1 и 1/2 ч.ч. топла вода 

1 ч.л. сол.

семена за поръсване / маково семе, сусам /

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и бакпулвера в купа. От продуктите замесете меко тесто с дървена бъркалка.

Доомесете на плота питката за кратко. Завийте с памучна кърпа или стреч фолио и оставете да си почина за 30 минути.

Начин на оформяне 


Откъснете от тестото топче, колкото мандарина. Разточете го с дебелина около 3 мм и с остър нож изрежете рибките/ не се изисква прецизност/ и малки триъгълничета за опашки. Покрийте тавичка с размер около 22-24 см с хартия за печене и намаслете. Разстелете тестото с ръце. Отгоре поставете рибките и леко ги притиснете. Намажете питката с олио и поръсете семената. Печете на 180°С около 30 минути или до златист загар.

Питката става пухкава, вкусна и много красива! 

Насладете се!

Таен съвет 

Извадете внимателно питката от тавата, за да не се отчупят рибките и да не изпадат семената! 

Съдържанието в блога е обект на авторско право!



Коментари

Популярни публикации от този блог

Сладкиш със сини сливи

Копринени палачинки

Ароматни питки с подправки