Биди
Здравейте, приятели!
Биди - днес тази закуска е доста позабравена и дори непозната за всички, но на мен ми навява вкусни спомени за баба и сача на двора, където тя приготвяше любимите биди! Сачът беше почернял и поочукан тук-там, но баба го пазеше грижливо, за да приготва в него бидите, така обичани от всички!
Приготвят се в някои села в пловдивския край!
Пухкави биди
Продукти
💙 2,5 ч.ч. брашно
💙 1ч.ч.кисело мляко
💙 3 ч.ч. вода
💙 3 с.л. олио
💙 1/2 ч.л. сол
💙 1/3ч.л. бакпулвер
💙 Парче сланинка за намазване на тигана или олио за напръскване
Начин на приготвяне
В купа слагаме сухите съставки / брашното, солта и бакпулвера/. Добавяме киселото мляко и водата, предварително разбити. Следва олиото. Разбъркваме всичко с телена бъркалка до гладка гъста смес.
Тиган с незалепващо покритие загряваме на котлона на средна степен. Намазваме с парче сланинка или напръскваме с олио. С черпак сипваме от сместа в средата на тигана, като разстиламе с дъното на черпака до получаване на бида с диаметър около 12-15 см. Печем от едната до готовност от двете страни.
Нареждаме бидите една върху друга! Сервираме с мед или сладко и разбира се с усмивка!
Насладете се!
Таен съвет
Бидите трябва да са по-дебелички и пухкави!
Тестото се получава по-гъсто от палачинково и по-рядко от кексове!
Коментари
Публикуване на коментар