Качамак
Здравейте, приятели!
Качамак е традиционно ястие, което често е присъствало преди години на българската трапезата!
Приготвя се набързо и е много вкусно!
Качамак с кисело мляко сирене и масло
Продукти
За 2 порции
🍀1ч.ч. брашно / 1/2 царевично, 1/2 бяло брашно /
🍀3 ч.ч. вода
🍀1/2 ч.л. сол
За отгоре
🍀1/2 ч.ч. кисело мляко
🍀1/2 ч.ч. натрошено сирене
🍀1/4 пакетче масло
Начин на приготвяне
В подходящ съд слагаме водата на котлона да заври. Посоляваме. Добавяме брашното при непрекъснато бъркане с дървена лъжица или бъркалка. Намаляваме котлона на средна степен. Бъркаме до сгъстяване на сместа /до желана гъстота/ и при варенето да се образуват балончета. Отстраняваме от котлона.
В подходящ съд насипваме качамака. Отгоре добавяме киселото мляко и поръсваме сиренето. Поливаме щедро с разтопеното до златисто масло.
Сервираме качамака топъл и поръсен със сладък или лют червен пипер.
Насладете се!
Таен съвет!
Бъркаме качамака постоянно да не загори, докато се сгъсти и се получи лъскава и гладка смес!
Може да направим качамака само с царевично или само с бяло брашно или смес от двата вида!
Коментари
Публикуване на коментар