Публикации

Пиле с бял сос

Изображение
Здравейте приятели на Петровден! Толкава светъл и толкова летен празник! Днес мама Пепи има имен ден. С най-голямата си обич и пожелаваме здраве и дълголетие! 💙 Традицията повелява за здраве на трапезата днес да се сервира пиле, питка, баница, ябълки. Приготвям с голямо удоволствие днешната гозба. Пиле с бял сос  Много апетитно ястие с копринен свеж сос и сочно пилешко месце. Овкусено с лимонов сок за свежест и вкус. Пригответе го и се убедете сами! Продукти 🍋 1/2 пиле, печено или сварено 🍋 3 с.л.олио 🍋 3 с.л. брашно 🍋 3 ч.ч. бульон или вода 🍋 1ч.ч. кисело мляко 🍋 1 жълтък може и без 🍋 сока от 1/2 лимон пресен или лимонов сок от бутилка  🍋 сол, магданоз и черен пипер, /може да ползваме и бульон на кубчета за овкусяване 1 кубче/ Начин на приготвяне  Сваряваме пилето и го накъсваме/може да ползваме и месо от печено пиле/. Запичаме за кратко брашното в олиото, добавяме бульона. Сипваме киселото мляко разбито с жълтъка и лимоновия сок. Добавяме и пилешкото месо. Разб...
  Домашен сметанов сладолед с ягодов сос. Ягодова прелест Трабват ни само 2 основни съставки и 10 минути време. 200мл пълномаслена, млечна сметана /35% масленост/ 200мл кондензирано мляко, използвах без захар и добавих 3 с.л.пудра захар. Може да ползвате и подсладено и да намалите захарта. За гарниране ягодов сос или сладко/ може и друго. Важно е продуктите да са студени. В купа с миксер  разбиваме сметаната и захарта на пухкав крем, до образуване на връхчета на по - висока степен. Добавяме млякото и продължаваме да разбиваме, вече на по - ниска степен, докато се сгъсти. Следва сладкото/соса/ и внимателно разбъркваме за да се образуват красиви шарки. Слагаме във фризера за няколко часа. Пристрастяващ сметанов  вкус и ягодов  аромат.🍓 Вълшебно лаkoмство за малки и големи!🍨 Насладете се!

Свежи пастички с черешов сироп

Изображение
 Здравейте, прекрасни хора!  Когато и да приготвим този десерт няма да сгрешим! Чуден вкус, сочен блат и въздушен крем! 💜 Свежи пастички с черешов сироп 🍒🍒🍒 Продукти за 8 пастички За блата  3 яйца,   150 г захар,  150 г брашно с 1 бакпулвер в него,  120 мл прясно мляко 3 с.л. какао  За сиропиране  Черешов сироп разреден с вода на вкус или сиропа  от сладко разредено с вода/ общо 1 ч.ч./, или пресен сок от череши Начин на приготвяне Разбиваме яйцата и захарта до увеличаване на обема, добавяме брашното, какаото и млякото. Разбъркваме с шпатула. Покриваме с хартия за печене квадратна тавичка около 30×30см. Намасляваме и сипваме сместа. Печем на 170°С около 30 минути. Покриваме с алуминиево фолио да не прегори. Изваждаме блата от тавата да се охлади. Нарязваме го на 16 парчета/ по 2 за всяка пастичка/. Сиропираме ги с черешовия сироп. За крема 200 мл млечна, течна сметана/ студена/ с 1 с.л. пудра захар,  200г извара с 2 с.л. пудра з...

Кюфтенца с пресни картофки

Изображение
 Здравейте, приятели! Тези дни съм доста заета! Това не означава обаче, че не ядем! Ядем си и още как! 😂💙 Сервирам набързо приготвени гозби, но също толкова вкусни! Давам ви идея за лесно ястие, слагате във фурната и готово! Кюфтенца с пресни картофки Картофките  са поръсени с морска сол и струйка зехтин, а кюфтенцата са овкусени по познатия на всички начин!  Продукти за кюфтенцата Около 600г кайма  2 стръка пресен лук или малка главичка стар/ нарязан на ситно/ 2 филийки хляб напоени в бира или вода и отцедени 1 яйце  Черен пипер, кимион, магданоз, риган и сол  Около 4-5 средни картофа нарязани на кръгчета Начин на приготвяне Омесваме каймата и оформяме кюфтенцата. Нареждаме в тавичка като пръстен. В средата слагаме картофките. Посоляваме с морска сол и напръскване със струйка зехтин картофките и кюфтенцата. Печем до готовност около 40 минути или до готовност. Насладете се! 💛🌿

Мекици с киселото мляко

Изображение
 Добър да е денят ви, приятели! А за да е наистина още по-хубав, направете и хапнете пухкави мекички! ☀️💙 Мекици с кисело мяко  Продукти  1 ч ч. кисело мляко  1/2 ч.л. сода в млякото  1 ч.л. оцет /за еластично тесто/ 2,5 ч.ч. брашно /около/  1 ч.л. сол /равна/ в брашното  Начин на приготвяне От изброените продукти в купа замесваме меки тесто. Бъркаме с шпатула в началото, след това доомесваме с ръце. Получава се меко, еластично тесто. Оставяме тестото да си почине около 20 минути. Загряваме олиото на средна степен на котлона в подходящ тиган.  С намаслени с олио ръце, късаме от тестото и оформяме малки мекички. Пробиваме дупка в средата. Пържим до златист загар от двете страни. Сервираме със сирене, сладко или щедро поръсени с пудра захар. Насладете се! Таен съвет! Пържим на средна степен на котлона. Така мекичките стават златисти и равномерно изпържени!  Съдържанието в блога е обект на авторско право!

Чийзкрем с бишкоти и сладко от вишни

Изображение
 Здравейте, приятели! Хубаво е човек да си хапне нещо сладичко, а когато това е чийзкрем е просто задължително!  Прекрасен десерт, без дълго суетене в кухнята! Чийзкрем с бишкоти и сладко от вишни Продукти 12 бишкоти  1ч.ч. кафе за потапяне на бишкотите /може компот или прясно мляко/  250 г крем сирене  200 мл течна млечни сметана /35% масленост/ студена  5 ч.л. пудра захар 1/2 бурканче сладко по избор  1 ч.л. какао или кафе за поръсване  Начин на приготвяне В купа разбиваме с миксер на висока скорост сметаната с 2 ч.л. пудра захар до гъст пухкав крем В друга купа разбиваме на ниска скорост крем сиренето с 3 ч.л. пудра захар до гладък крем. Обединяване двата крема и разбъркваме за кратко с миксер, на ниска скорост до пухкав крем. В красива дълбока  купа с размер около 20 см подреждаме десерта.  Потапяме бишкотите в кафето за кратко и ги подреждаме на дъното. Следва сладко и крем. Повтаряме редовете и завършваме с крем. Украсяваме, като г...

Баница на рулца

Изображение
Здравейте, приятели!  Днес идвам при вас с любимата на всички баница. Много апетитна, пухкава и ухаеща на масълце! 🧡🌺💛 Баница на рулца  Продукти 1 пакет кори за баница 3 яйца 1ч.ч. кисело мляко 1/2 ч.л. сода в млякото 1/2 или 1/3 ч.ч. олио 1/2 ч.л. сол  1 ч.ч. натрошено сирене За отгоре 1/2 ч.ч. лимонада 1/4 пакетче масло  семена за поръсване/сусам, маково семе/ Начин на приготвяне От всеки 4 кори Разстиламе 1 кора, намазваме с яйчната смес, отгоре 2 кора и смес, 3 кора смес, 4 кора смес и поръсваме сиренето. Навиваме на руло/от дългата страна/ и нарязваме на 6-7 парчета/рулца/. Нареждаме рулцата/хоризонтално, както да нарязани/ плътно едно до друго в тава. Така приготвяме всички кори. Поливаме с останалата смес отгоре и с лимонадата. Изчакваме малко да попие течността и поръсваме със семена по желание. Отгоре разпределяме бучици масло.  Печем в  загрята на 170°С фурна около 35 минути в тава с размер 28 см до златиста хрупкава коричка. Ухае толкова вкусн...