Публикации

Палачинки с извара-сиренки

Изображение
Здравейте приятели! Много апетитни и диетични палачинки-сиренки приготвям за хапване. Леки и засищащи. Много пухкави и чудни за закуска сутрешна или следобедна! 🧡 Палачинки с извара - сиренки Продукти 🥞  1 ч.ч.извара / може и половината да е сирене/ 🥞  2 яйца  🥞  2 с.л. кисело мляко 🥞  2 с.л. брашно от лимец или бяло 🥞  8 с.л.вода 🥞  1/2 ч.л. сода бикарбонат в млякото 🥞  щипка сол  Начин на приготвяне  В купа с дървена лъжица разбъркваме всички продукти до хомогенна, гъста смес.  Тиган с незалепващо покритие  напръскваме с олио/ може и без/. Печем сиренките, като загребваме със супена лъжица и оформяме кръгчета.  Сервираме с мед или сладко. Насладете се! Таен съвет! Котлона е на средна температура. Сиренките се изпичат много бързо, затова внимавайте да не прегорят!

Кюфтенца с овесени ядки и гъби

Изображение
Здравейте приятели!  Вкусна идея ви споделям днес. За по-различни кюфтенца, които със сигурност ще ви харесат. Ако пък ги сервираме със сосче са просто чудни! Кюфтенца с овесени ядки и гъби Необходими продукти: 🍀 2 ч.ч. овесени ядки 🍀1 ч.ч. гореща вода 🍀10 пресни гъби нарязани на  ситно или 1ч.ч.гъби от буркан 🍀1 яйце 🍀1 глава лук 🍀сол, черен пипер, кимион и сух риган на вкус 🍀връзка пресен магданоз или сух  🍀олио за пържене Начин на приготвяне: Заливаме овесените ядки с врялата вода и оставямв в съд под капак за около 2часа докато омекнат.   Почистваме и накълцваме лука, гъбите и магданоза на  ситно.  Смесваме набъбналите и отцедени от водата овесени ядки с останалите продукти  и овкусяваме с подправките. Добавяме яйцето и разбъркваме. Получава се гъста смес. Със супена лъжица оформяме кюфтенцата и ги сипваме в загрятото олио. Пържим до златисто и от двете страни на средна температура . Сервираме кюфтенцата с млечно чеснов сос или друг по избо...

Милинки

Изображение
 Здравейте, приятели Идвам при вас с обещаната рецепта за чудни милинки любими вкъщи! Цялата къща ухае на масло и сиренце! Милинки  Продукти  За тестото  💙 1 ч.ч. айрян 💙 3 ч.ч.брашно/около/ 💙 1 пакетче суха мая в брашното 💙 1 с.л. захар 💙 1 равна ч.л. сол 💙 50 мл олио За отгоре 1ч.ч. натрошено сирене 1/4 пакетче масло разтопено с 4 с.л. олио 100 мл айрян /газирана вода или лимонада/ Начин на приготвяне  В купа замесваме меко еластично тесто, като бъркаме с шпатула. Доомесвсме с ръце до гладко тесто. Намсляваме тестото с олио. Покриваме купата с памучна кърпа или стреч фолио. Оставяме тестото да втаса около 50 минути.  Разделяме го на 2 части и всяка част на 7-8 топчета. Нареждаме ги в тавичка /26см/ покрита с хартия за печене и намаслена! Покриваме тавата с кърпа и оставяме да се надигнат топчетата за около 20 минути. С пръст правим дупка в милинките отгоре. Поръсваме сиренето и напръскваме с разтопеното масло и олио. Отгоре сипваме яйряна! Печем в н...

Качамак

Изображение
Здравейте, приятели! Качамак е традиционно ястие, което често е присъствало преди години на българската трапезата!  Приготвя се набързо и е много вкусно! Качамак с кисело мляко сирене и масло Продукти За 2 порции 🍀1ч.ч. брашно / 1/2 царевично, 1/2 бяло брашно /  🍀3 ч.ч. вода  🍀1/2 ч.л. сол   За отгоре  🍀1/2 ч.ч. кисело мляко  🍀1/2 ч.ч. натрошено сирене  🍀1/4 пакетче масло Начин на приготвяне В подходящ съд слагаме водата на котлона да заври. Посоляваме. Добавяме брашното при непрекъснато бъркане с дървена лъжица или бъркалка. Намаляваме котлона на средна степен. Бъркаме до сгъстяване на сместа /до желана гъстота/ и при варенето да се образуват балончета. Отстраняваме от котлона.  В подходящ съд насипваме  качамака. Отгоре добавяме киселото мляко и поръсваме сиренето. Поливаме щедро с разтопеното до златисто масло. Сервираме качамака топъл и поръсен със сладък или лют червен пипер. Насладете се! Таен съвет! Бъркаме качамака постоянн...

Биди

Изображение
 Здравейте, приятели! Биди - днес тази закуска е доста позабравена и дори непозната за всички, но на мен ми  навява вкусни спомени за баба и сача на двора, където тя приготвяше любимите биди! Сачът беше почернял и поочукан тук-там, но баба го пазеше грижливо, за да приготва в него бидите, така обичани от всички! Приготвят се в някои села в пловдивския край!  Пухкави биди  Продукти 💙 2,5 ч.ч. брашно  💙 1ч.ч.кисело мляко 💙 3 ч.ч. вода  💙 3 с.л. олио  💙 1/2 ч.л. сол  💙 1/3ч.л. бакпулвер  💙 Парче сланинка за намазване на тигана или олио за напръскване Начин на приготвяне В купа слагаме сухите съставки / брашното, солта и бакпулвера/. Добавяме киселото мляко и водата, предварително разбити. Следва олиото. Разбъркваме всичко с телена бъркалка до гладка гъста смес. Тиган с незалепващо покритие загряваме на котлона на средна степен. Намазваме с парче сланинка или напръскваме с олио. С черпак сипваме от сместа в средата на тигана, като разстила...

Свеж крем с извара и карамелени карамелени праскови

Изображение
 Чесит първи учебен на всички ученици и учители! На техните родители и специално на всички баби и дядовци, че за къде сме без тях!  Да бъде успешна и спокойна учебната година!  За подслаждане в празничния ден, хапваме свеж крем с извара и карамелени праскови. Приготвя се бързо и изчезва светкавично! Свеж крем с карамелени праскови Продукти за крема За 4 порции 200мл млечна сметана 300г извара 4-5 с.л. кондензирано мляко в изварата 1 с.л. захар в сметаната/ може и без/ За карамелените праскови 2 средни праскови нарязани на  кубчета 2 с.л. захар Слагаме в касерола прасковите и захарта. Варим за кратко, докато прасковите пуснат сок и леко се карамелизират. Отстраняваме от котлона и оставяме соса да се охлади Крема приготвяме, като разбиваме изварата с кондензираното мляко. В друга купа разбиваме сметаната със захарта до гъст крем. Смесваме двете смеси и разбъркваме до получаване на еднороден пухкав крем! В подходящи чашки или купички слагаме крем. Следва прасковен сос и...

Картофени цървулки

Изображение
Здравейте, прекрасни хора! Семпло ястие, което ще се услади на всеки приготвям днес.  Пълнени картофки със сиренца  Продукти За 4 порции 4 големи картофа обелени и разрязани на половинки 100г. бяло сирене натрошено 50г кашкавал нарязан на кубчета 50г пушено или топено сирене нарязано  на кубчета 1/4 пакетче масло зехтин/олио/, магданоз, мента и мащерка, черен пипер  Начин на приготвяне  Сваряваме картофите в подсолена вода/ почти до готовност/. Оставяме ги леко да се охладят. С остър нож изрязваме внимателно средата и издълбаваме вдлъбнатина. Смесваме сирената и подправките. Напълваме картофите. Напръскване със зехтин и отгоре разпределяме бучици масло. Печем на 180С ° около 15 минути до златист загар. Поднасяме картофките поръсени с чубричка или подправки по избор. Бялото винце, добре охладено е задължително или ледена бира! Наздраве! Насладете се! Таен съвет! За да стоят картофите стабилно и да не изпадне плънката, изрязваме малко от издутата част отвън. Така ...